Amerikai fánk (donut) recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 0,5 kg finomliszt
- 5 dkg élesztő
- 4 dl tej
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg puha vaj
- csipetnyi só
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 kk reszelt citrom héja
Kenéshez:
- 1 ek olaj
Díszítéshez:
- tetszőlegesen, mindenki saját ízlése szerint: cukormáz, olvasztott csokoládé, csokireszelék, cukorgyöngyök, jégcukor, színes tortadara, stb…
Elkészítése:
A langyos tejet egy edénybe öntjük, beleszórunk egy kanál cukrot és egy kanálnyi lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedve meleg helyre tesszük és várunk kb 10-15 percig, hogy az élesztő felfusson.
Ezután egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a puha vajat, a csipetnyi sót, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és a megkelt élesztős tejet is. Az egészből sima tésztát keverünk (nem kell megijedni, lágy, puha tészta lesz).
A tésztát letakarva, kb fél óráig meleg helyen kelesztjük.
Ez idő alatt a fánksütő tepsi mélyedéseit egy ecsettel kiolajozzuk. A tésztát habzsákba töltjük és karikákat nyomunk belőle a formába úgy, hogy a tészta, kb a forma kétharmadáig érjen.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra és a fánkokat kb 10 perc alatt halványbarnára sütjük.
A megsült fánkokat, olvasztott csokoládéval és/vagy cukormázzal vonjuk be, majd tetszőlegesen díszítjük. Kiélhetjük a kreativitásunkat, tényleg jó buli, csodás fánkokat lehet alkotni! Én nagyon élveztem! :)
Tipp:
Aki az egyszerűbb megoldások híve, annak egy jó tanács: még melegen, fahéjas porcukorral megszórva is finom lesz!