Amerikai fánk (donut)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 0,5 kg finomliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 4 dl tej
  • 2 tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg puha vaj
  • csipetnyi só
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 kk reszelt citrom héja

Kenéshez:

  • 1 ek olaj

Díszítéshez:

  • tetszőlegesen, mindenki saját ízlése szerint: cukormáz, olvasztott csokoládé, csokireszelék, cukorgyöngyök, jégcukor, színes tortadara, stb…

Elkészítése:

A langyos tejet egy edénybe öntjük, beleszórunk egy kanál cukrot és egy kanálnyi lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedve meleg helyre tesszük és várunk kb 10-15 percig, hogy az élesztő felfusson.

Ezután egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a puha vajat, a csipetnyi sót, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és a megkelt élesztős tejet is. Az egészből sima tésztát keverünk (nem kell megijedni, lágy, puha tészta lesz).

A tésztát letakarva, kb fél óráig meleg helyen kelesztjük.

Ez idő alatt a fánksütő tepsi mélyedéseit egy ecsettel kiolajozzuk. A tésztát habzsákba töltjük és karikákat nyomunk belőle a formába úgy, hogy a tészta, kb a forma kétharmadáig érjen.

A sütőt előmelegítjük 220 fokra és a fánkokat kb 10 perc alatt halványbarnára sütjük.

A megsült fánkokat, olvasztott csokoládéval és/vagy cukormázzal vonjuk be, majd tetszőlegesen díszítjük. Kiélhetjük a kreativitásunkat, tényleg jó buli, csodás fánkokat lehet alkotni! Én nagyon élveztem! :)

Tipp:

Aki az egyszerűbb megoldások híve, annak egy jó tanács: még melegen, fahéjas porcukorral megszórva is finom lesz!