Fánk recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- csipet só
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg langyos, olvasztott vaj vagy margarin
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 dl tej
A sütéshez:
- olaj
A tálaláshoz:
- vaníliás porcukor
- lekvár
Elkészítése:
Kevés langyos tejjel, pici liszttel, cukorral és az élesztővel kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgákat habosra keverjük, hozzáöntjük a maradék tejet, a kovászt, és jól kidolgozzuk. Az olvasztott vajat részletenként hozzáadjuk, liszttel megszórjuk, és langyos helyen kelesztjük minimum fél órát.
Lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszúrjuk, és letakarva újra pihenni hagyjuk.
Lábasban olajat melegítünk, ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal minden fánk közepét kissé benyomjuk, úgy tesszük az olajba, hogy a “lyukas” felük kerüljön alulra. A lábast fedővel letakarjuk. Ha a fánk oldala szép piros szalagos, megfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük tovább. Vigyázzunk, hogy lassú tűznél, és ne forró olajban süssük, mert akkor a fánk belseje nem sül át.
Papírtörlőre szedjük. Porcukorral meghintve, és lekvárral kínáljuk.