Fahéjas mogyoró házilag recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 23 dkg földimogyoró (mandula, dió, kesudió)
- 20 dkg cukor
- 1,25 dl víz
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk sütőpor
Elkészítése:
Helyezzük a hozzávalókat egy serpenyőbe, és közepes lángon kezdjük melegíteni. Amikor a cukor teljesen feloldódott, vegyük vissza a hőfokot, és folyamatosan kevergessük a keveréket, hogy ne égjen le. Figyeljünk, mert hirtelen elérkezik az a pillanat, amikor az utolsó csepp víz is elpárolog, és a cukor rákristályosodik a mogyoróra.
Ekkor a mogyorót egy tepsiben, egyenletesen elterítve hagyjuk kihűlni. (Elméletben eddig tart a folyamat, de ha nem sikerül tökéletesre, akkor se essünk kétségbe!)
Egy apró tanács: ne keverjük túl erőteljesen a mogyorót, mert a cukor könnyen leválhat róla. Amikor a víz elpárolog, hagyjuk kihűlni, mert ha túl sokat keverjük, a cukor lehullhat a mogyoróról.
Ha ez mégis megtörténne, ne aggódjunk! További ízesítésként nyugodtan szórjunk rá plusz fahéjat (egy teáskanál kevésnek bizonyulhat), és öntsünk hozzá egy pici vizet, majd adjunk hozzá néhány evőkanál porcukrot. Kevergessük, amíg a mogyorót teljesen be nem vonja a cukros-fahéjas burok, és a mogyorók már nem látszanak alatta.
Tipp:
Ha szeretnénk, hogy a mogyoró ne puhuljon meg, tegyük a mogyorót csak akkor a keverékhez, amikor már kissé besűrűsödött. Ez különösen frissen lehet észrevehető, de egy nap elteltével már nem lesz zavaró.
A kész mogyorónk íze garantáltan megidézi a téli vásárok karácsonyi hangulatát, és az egész konyhát belengi a karamelles-fahéjas illat. Még ha nem is lett teljesen ropogós a burok, a család biztosan örömmel elfogyasztja! Ha át akarod élni ezt a kellemes ünnepi hangulatot, bátran próbáld ki. Ha elsőre nem sikerül, gyakorolj egy kicsit – legfeljebb a sütőben karamellizálsz rá még egy kis cukrot!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »
Kekszből álomdesszert – 8 variáció, amit ki kell próbálnod
Ha olyan desszertre vágysz, ami gyorsan elkészül, nem igényel sütőt, de még
Tovább olvasom »
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »









