Fahéjas mogyoró házilag recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 23 dkg földimogyoró (mandula, dió, kesudió)
- 20 dkg cukor
- 1,25 dl víz
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk sütőpor
Elkészítése:
Helyezzük a hozzávalókat egy serpenyőbe, és közepes lángon kezdjük melegíteni. Amikor a cukor teljesen feloldódott, vegyük vissza a hőfokot, és folyamatosan kevergessük a keveréket, hogy ne égjen le. Figyeljünk, mert hirtelen elérkezik az a pillanat, amikor az utolsó csepp víz is elpárolog, és a cukor rákristályosodik a mogyoróra.
Ekkor a mogyorót egy tepsiben, egyenletesen elterítve hagyjuk kihűlni. (Elméletben eddig tart a folyamat, de ha nem sikerül tökéletesre, akkor se essünk kétségbe!)
Egy apró tanács: ne keverjük túl erőteljesen a mogyorót, mert a cukor könnyen leválhat róla. Amikor a víz elpárolog, hagyjuk kihűlni, mert ha túl sokat keverjük, a cukor lehullhat a mogyoróról.
Ha ez mégis megtörténne, ne aggódjunk! További ízesítésként nyugodtan szórjunk rá plusz fahéjat (egy teáskanál kevésnek bizonyulhat), és öntsünk hozzá egy pici vizet, majd adjunk hozzá néhány evőkanál porcukrot. Kevergessük, amíg a mogyorót teljesen be nem vonja a cukros-fahéjas burok, és a mogyorók már nem látszanak alatta.
Tipp:
Ha szeretnénk, hogy a mogyoró ne puhuljon meg, tegyük a mogyorót csak akkor a keverékhez, amikor már kissé besűrűsödött. Ez különösen frissen lehet észrevehető, de egy nap elteltével már nem lesz zavaró.
A kész mogyorónk íze garantáltan megidézi a téli vásárok karácsonyi hangulatát, és az egész konyhát belengi a karamelles-fahéjas illat. Még ha nem is lett teljesen ropogós a burok, a család biztosan örömmel elfogyasztja! Ha át akarod élni ezt a kellemes ünnepi hangulatot, bátran próbáld ki. Ha elsőre nem sikerül, gyakorolj egy kicsit – legfeljebb a sütőben karamellizálsz rá még egy kis cukrot!