Fahéjas foszlós kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 80 dkg finomliszt
- 5 dkg rétesliszt
- 8-10 dkg vaj vagy olaj (én felesben olajjal és zsírral készítettem)
- 15 dkg cukor
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 3 dkg élesztő
- 5-6 dl tej
- 3 dkg őrölt fahéj
- 20 dkg cukor
- 2 citrom reszelt héja
- csipet só
Lekenéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A réteslisztet, 1 kk cukrot és az élesztőt 2 dl langyos tejben felfuttatjuk.
Ha elkészült a kovász, akkor hozzáöntjük a finomliszthez, amelybe mélyedést készítettünk, kevés liszttel elkeverjük, letakarjuk és újra kelesztjük.
Ha a kovász megkelt, hozzáadjuk a csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat, az egész tojást és a tojássárgáját, a cukrot. A szükséges mennyiségű langyos tejjel dagasztjuk úgy, hogy se kemény, se túl lágy ne legyen a tészta.
Ha a tészta már jó hólyagos, beleszórjuk a cukros fahéjat is és a felolvasztott langyos vajjal vagy olajjal még jól kidolgozzuk. A tészta nem lehet zsíros, az edényben és a kézen levő vajat vagy olajat fel kell vennie.
Az edényt és a tészta tetejét meglisztezzük, melegített abrosszal lefedjük. Meleg helyen kelesztjük.
Ha a kétszeresére kelt a tészta, akkor lisztezett deszkára borítjuk. Háromfelé osztjuk, hármas fonással megfonjuk. Fonás előtt a darabokat jól meglisztezzük, akkor foszlósabb lesz.
Lisztezett sütőpapírra helyezzük és meleg helyiségben, abrosszal letakarva megkelesztjük a duplájára.
Ha megkelt, tojással megkenjük kétszer egymás után, 10 perc eltéréssel.
Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.
Ebből az adagból nekem 3 szép kalácsom lett.