Fahéjas foszlós kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 80 dkg finomliszt
  • 5 dkg rétesliszt
  • 8-10 dkg vaj vagy olaj (én felesben olajjal és zsírral készítettem)
  • 15 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 5-6 dl tej
  • 3 dkg őrölt fahéj
  • 20 dkg cukor
  • 2 citrom reszelt héja
  • csipet só

Lekenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A réteslisztet, 1 kk cukrot és az élesztőt 2 dl langyos tejben felfuttatjuk.

Ha elkészült a kovász, akkor hozzáöntjük a finomliszthez, amelybe mélyedést készítettünk, kevés liszttel elkeverjük, letakarjuk és újra kelesztjük.

Ha a kovász megkelt, hozzáadjuk a csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat, az egész tojást és a tojássárgáját, a cukrot. A szükséges mennyiségű langyos tejjel dagasztjuk úgy, hogy se kemény, se túl lágy ne legyen a tészta.

Ha a tészta már jó hólyagos, beleszórjuk a cukros fahéjat is és a felolvasztott langyos vajjal vagy olajjal még jól kidolgozzuk. A tészta nem lehet zsíros, az edényben és a kézen levő vajat vagy olajat fel kell vennie.

Az edényt és a tészta tetejét meglisztezzük, melegített abrosszal lefedjük. Meleg helyen kelesztjük.

Ha a kétszeresére kelt a tészta, akkor lisztezett deszkára borítjuk. Háromfelé osztjuk, hármas fonással megfonjuk. Fonás előtt a darabokat jól meglisztezzük, akkor foszlósabb lesz.

Lisztezett sütőpapírra helyezzük és meleg helyiségben, abrosszal letakarva megkelesztjük a duplájára.
Ha megkelt, tojással megkenjük kétszer egymás után, 10 perc eltéréssel.

Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.

Ebből az adagból nekem 3 szép kalácsom lett.