Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Édes sütőtök zsemle recept

Édes sütőtök zsemle
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 15 dkg sütőtökpüré
    • 1,5 dl tej
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 5 dkg porcukor
    • 1 mk só
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 3 dkg olvasztott vaj
    • 40 dkg finomliszt
    • 1 tasak szárított élesztő

    Továbbá:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 tk víz
    • egész szegfűszeg

    Elkészítése:

    A sütőtökpürét és a tejet összeturmixoljuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és az élesztőt.

    Közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a sütőtökös tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Azután elkezdjük összedolgozni (lehet hogy több tej, vagy liszt kell majd hozzá) és hólyagosra dagasztjuk.

    A tésztát letakarva a duplájára kelesztjük.

    A megkelt tésztát deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd kb 55 g-os darabokra osztjuk. Mindegyiket kigömbölyítjük és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.

    A gombócokat a tenyerünkkel kissé lelapítjuk, majd olajba mártott háztartási ollóval 8 bemetszést ejtünk rajta úgy, hogy a közepe egyben maradjon (mintha virágszirmot készítenénk) kialakítva ezzel a redőzöttséget. Azután 30 percig kelesztjük.

    Ha a tököcskék megkeltek, lekenjük a vízzel elkevert tojássárgás keverékkel, a közepébe egy fakanál nyelével mélyedést nyomunk és 180 °C-on kb 15-18 percig sütjük.

    A kisült tököcskék közepébe beleszúrunk egy-egy szegfűszeget, jelképezve ezzel a tök szárát.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá