Édes sütőtök zsemle recept

Elkészítése:
A sütőtökpürét és a tejet összeturmixoljuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és az élesztőt.
Közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a sütőtökös tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Azután elkezdjük összedolgozni (lehet hogy több tej, vagy liszt kell majd hozzá) és hólyagosra dagasztjuk.
A tésztát letakarva a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd kb 55 g-os darabokra osztjuk. Mindegyiket kigömbölyítjük és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
A gombócokat a tenyerünkkel kissé lelapítjuk, majd olajba mártott háztartási ollóval 8 bemetszést ejtünk rajta úgy, hogy a közepe egyben maradjon (mintha virágszirmot készítenénk) kialakítva ezzel a redőzöttséget. Azután 30 percig kelesztjük.
Ha a tököcskék megkeltek, lekenjük a vízzel elkevert tojássárgás keverékkel, a közepébe egy fakanál nyelével mélyedést nyomunk és 180 °C-on kb 15-18 percig sütjük.
A kisült tököcskék közepébe beleszúrunk egy-egy szegfűszeget, jelképezve ezzel a tök szárát.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »