Édes sütőtök zsemle recept
Elkészítése:
A sütőtökpürét és a tejet összeturmixoljuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és az élesztőt.
Közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a sütőtökös tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Azután elkezdjük összedolgozni (lehet hogy több tej, vagy liszt kell majd hozzá) és hólyagosra dagasztjuk.
A tésztát letakarva a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd kb 55 g-os darabokra osztjuk. Mindegyiket kigömbölyítjük és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
A gombócokat a tenyerünkkel kissé lelapítjuk, majd olajba mártott háztartási ollóval 8 bemetszést ejtünk rajta úgy, hogy a közepe egyben maradjon (mintha virágszirmot készítenénk) kialakítva ezzel a redőzöttséget. Azután 30 percig kelesztjük.
Ha a tököcskék megkeltek, lekenjük a vízzel elkevert tojássárgás keverékkel, a közepébe egy fakanál nyelével mélyedést nyomunk és 180 °C-on kb 15-18 percig sütjük.
A kisült tököcskék közepébe beleszúrunk egy-egy szegfűszeget, jelképezve ezzel a tök szárát.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »









