Drezdai marcipános stollen recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- 7 dkg cukor
- csipetnyi só
- 75 ml langyos tej
- 20 dkg vaj
Töltelék:
- ízlés szerint kandírozott gyümölcs
- 1 citrom reszelt héja
- ízlés szerint tisztított mandula (szeletelt)
- 1-2 csepp mandulaaroma
- 2-3 ek rum
- 20 dkg marcipánmassza
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk és a közepére mélyedést készítünk. Beleöntjük a langyos tejet, 2 dkg cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
Ha felfutott az élesztő, akkor hozzáadjuk a maradék cukrot, vajat és sót, majd addig gyúrjuk, míg el nem válik az edény falától.
1 órán keresztül lefedve kelesztjük.
Addig a kandírozott gyümölcsöket elkeverjük az aromával, rummal, mandulával és ízlés szerint mazsolával, majd állni hagyjuk.
Összegyúrjuk a kandírozott gyümölcsökkel a tésztát.
A tésztát porcukorral meghintett deszkán kinyújtjuk (ebből az adagból én 3 kisebb stollent készítettem, mert ajándéknak készültek).
A kinyújtott tészta (2 cm vastag legyen és téglalap formájú) közepére teszünk 1-1 marcipán csíkot. A rövidebb széleit behajtjuk, a hosszabbakat pedig egymásra hajtogatjuk és formázzuk. A tetejét sodrófával kicsit benyomjuk (kialakítjuk a stollen jellegzetes formáját).
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és további 25 percig kelesztem.
180 fokra melegített sütőben kb 35-40 percig kelesztjük. Kihűtve porcukorral megszórva tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »
Könnyed köretek az ünnepi menühöz – 12 majonézmentes saláta
A karácsonyi ételek mellé sokszor jól esik egy friss, könnyű saláta, amely
Tovább olvasom »
Karácsonyi ünnepi menü: 12 kipróbált töltött hús recept
A karácsonyi asztalon mindig jól mutat egy szaftos, gazdagon töltött húsfél
Tovább olvasom »
Keksztekercs gyűjtemény – 12 klasszikus és különleges variáció egy helyen
Ha nincs kedved órákig nyújtani vagy sütőt melegíteni, akkor a keksztekercs
Tovább olvasom »
Zserbó új köntösben: 4 kreatív finomság, zserbó helyet (vagy mellé)
A zserbó ízvilága sokak kedvence, de nem mindig van idő vagy kedv elkészíte
Tovább olvasom »










