Hozzávalók:
Tészta:
Töltelék:
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk és a közepére mélyedést készítünk. Beleöntjük a langyos tejet, 2 dkg cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
Ha felfutott az élesztő, akkor hozzáadjuk a maradék cukrot, vajat és sót, majd addig gyúrjuk, míg el nem válik az edény falától.
1 órán keresztül lefedve kelesztjük.
Addig a kandírozott gyümölcsöket elkeverjük az aromával, rummal, mandulával és ízlés szerint mazsolával, majd állni hagyjuk.
Összegyúrjuk a kandírozott gyümölcsökkel a tésztát.
A tésztát porcukorral meghintett deszkán kinyújtjuk (ebből az adagból én 3 kisebb stollent készítettem, mert ajándéknak készültek).
A kinyújtott tészta (2 cm vastag legyen és téglalap formájú) közepére teszünk 1-1 marcipán csíkot. A rövidebb széleit behajtjuk, a hosszabbakat pedig egymásra hajtogatjuk és formázzuk. A tetejét sodrófával kicsit benyomjuk (kialakítjuk a stollen jellegzetes formáját).
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és további 25 percig kelesztem.
180 fokra melegített sütőben kb 35-40 percig kelesztjük. Kihűtve porcukorral megszórva tálaljuk.