Drezdai marcipános stollen

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 7 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 75 ml langyos tej
  • 20 dkg vaj

Töltelék:

  • ízlés szerint kandírozott gyümölcs
  • 1 citrom reszelt héja
  • ízlés szerint tisztított mandula (szeletelt)
  • 1-2 csepp mandulaaroma
  • 2-3 ek rum
  • 20 dkg marcipánmassza

Elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk és a közepére mélyedést készítünk. Beleöntjük a langyos tejet, 2 dkg cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.

Ha felfutott az élesztő, akkor hozzáadjuk a maradék cukrot, vajat és sót, majd addig gyúrjuk, míg el nem válik az edény falától.

1 órán keresztül lefedve kelesztjük.

Addig a kandírozott gyümölcsöket elkeverjük az aromával, rummal, mandulával és ízlés szerint mazsolával, majd állni hagyjuk.

Összegyúrjuk a kandírozott gyümölcsökkel a tésztát.

A tésztát porcukorral meghintett deszkán kinyújtjuk (ebből az adagból én 3 kisebb stollent készítettem, mert ajándéknak készültek).

A kinyújtott tészta (2 cm vastag legyen és téglalap formájú) közepére teszünk 1-1 marcipán csíkot. A rövidebb széleit behajtjuk, a hosszabbakat pedig egymásra hajtogatjuk és formázzuk. A tetejét sodrófával kicsit benyomjuk (kialakítjuk a stollen jellegzetes formáját).

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és további 25 percig kelesztem.

180 fokra melegített sütőben kb 35-40 percig kelesztjük. Kihűtve porcukorral megszórva tálaljuk.