Diós csiga recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 60 dkg sima liszt
- 1/2 cs sütőpor
- 2 dkg élesztő
- 8 dkg porcukor
- csipet só
- 10 dkg margarin
- 1 ek tejföl
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1-1,5 dl langyos tej
Töltelék:
- 15-18 dkg darált dió
- 3 ek cukor
- 3-4 ek baracklekvár
Tetejére:
- porcukor
Elkészítése:
A tojást felverjük és 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle.
A lisztet átszitáljuk a sütőporral, a csipet sóval és a porcukorral, majd egy kis mélyedést készítünk amiben egy kevés tejjel feloldjuk az élesztőt.
Beletesszük a tejfölt, a puha margarint és a tojást, majd kis adagokban a langyos tejet hozzáadva szép sima, puha tésztát gyúrunk, végül letakarva meleg helyen fél órát pihentetjük.
Ezalatt a diótölteléket elkészítjük, amihez a hozzávalóit összekeverjük. A könnyen kenhető állagát a dió illetve a lekvár hozzáadásával korrigáljuk, ha szükséges.
A tésztát enyhén lisztezett felületen hosszúkás téglalap formára, 5-6 mm vastagra nyújtjuk és a tölteléket rákenjük úgy, hogy az egyik, hosszabb feléből elhagyunk 2-3 cm-t, amit megkenünk a félretett tojással. Ez azért kell, mert a tekercs vége jól összeragad és süléskor kerek marad a csiga.
Feltekerjük és 1,5 cm-es szeletkre vágjuk. Szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre tesszük úgy, hogy süléskor kissé terjeszkedni tudjanak.
200 fokosra előmelegetített sütőben 18-20 perc alatt szép világosra sütjük.
Még forrón porcukrot szitálunk rá és 6-7 percig a tepsiben hagyjuk. Ebből a mennyiségből 2,5 sütőlemeznyi csigát készítettem.
Jó étvágyat kívánok!