Diós csiga

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg sima liszt
  • 1/2 cs sütőpor
  • 2 dkg élesztő
  • 8 dkg porcukor
  • csipet só
  • 10 dkg margarin
  • 1 ek tejföl
  • 1 tojás
  • 1-1,5 dl langyos tej

Töltelék:

  • 15-18 dkg darált dió
  • 3 ek cukor
  • 3-4 ek baracklekvár

Tetejére:

  • porcukor

Elkészítése:

A tojást felverjük és 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle.

A lisztet átszitáljuk a sütőporral, a csipet sóval és a porcukorral, majd egy kis mélyedést készítünk amiben egy kevés tejjel feloldjuk az élesztőt.

Beletesszük a tejfölt, a puha margarint és a tojást, majd kis adagokban a langyos tejet hozzáadva szép sima, puha tésztát gyúrunk, végül letakarva meleg helyen fél órát pihentetjük.

Ezalatt a diótölteléket elkészítjük, amihez a hozzávalóit összekeverjük. A könnyen kenhető állagát a dió illetve a lekvár hozzáadásával korrigáljuk, ha szükséges.

A tésztát enyhén lisztezett felületen hosszúkás téglalap formára, 5-6 mm vastagra nyújtjuk és a tölteléket rákenjük úgy, hogy az egyik, hosszabb feléből elhagyunk 2-3 cm-t, amit megkenünk a félretett tojással. Ez azért kell, mert a tekercs vége jól összeragad és süléskor kerek marad a csiga.

Feltekerjük és 1,5 cm-es szeletkre vágjuk. Szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre tesszük úgy, hogy süléskor kissé terjeszkedni tudjanak.

200 fokosra előmelegetített sütőben 18-20 perc alatt szép világosra sütjük.

Még forrón porcukrot szitálunk rá és 6-7 percig a tepsiben hagyjuk. Ebből a mennyiségből 2,5 sütőlemeznyi csigát készítettem.

Jó étvágyat kívánok!