Diós briós recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 40 dkg finomliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 7 dkg porcukor
- 8 dkg margarin
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 ek rum
- csipet só
Töltelék:
- 12 tk darált dió
- ízlés szerint porcukor
- 10 g vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja és leve
- ízlés szerint őrölt fahéj
Tetejére:
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A langyos, cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd a liszt közepébe öntjük, hozzáadjuk a tojást, sót, rumot és elkezdjük kidolgozni. Amikor már majdnem kész, akkor öntjük hozzá az olvasztott margarint és tovább dagasztjuk.
A tetejét liszttel megszórjuk, langyos helyen letakarva duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket, melyhez a hozzávalókat csak összekeverjük.
Kelés után a tésztát a kelesztőtálból lisztezett felületre kiborítjuk, átgyúrjuk majd 12 egyenlő részre osztjuk. A tészták közepébe az ujjunkkal mélyedést formázunk és a töltelékkel megtöltjük.
Ezt követően a tölteléket belecsomagoljuk a tésztába és kb 14*8 cm nagyságúra nyújtjuk. Egy késsel a hosszanti oldallal párhuzamosan öt egyforma csíkot vágunk, úgy, hogy a két széle egyben maradjon, majd ellentétes irányban megcsavarjuk és mint a csigát, feltekerjük. Kivajazott muffinformába rakjuk.
A többi labdával is így járunk el.
Ha elkészültünk, akkor még kb fél órát kelesztjük, majd felvert tojással a tetejét lekenjük, előmelegített sütőben készre sütjük.