Diós briós

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Diós briós

Hozzávalók:
Tészta:

  • 40 dkg finomliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 7 dkg porcukor
  • 8 dkg margarin
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek rum
  • csipet só

Töltelék:

  • 12 tk darált dió
  • ízlés szerint porcukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja és leve
  • ízlés szerint őrölt fahéj

Tetejére:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A langyos, cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd a liszt közepébe öntjük, hozzáadjuk a tojást, sót, rumot és elkezdjük kidolgozni. Amikor már majdnem kész, akkor öntjük hozzá az olvasztott margarint és tovább dagasztjuk.

A tetejét liszttel megszórjuk, langyos helyen letakarva duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket, melyhez a hozzávalókat csak összekeverjük.

Kelés után a tésztát a kelesztőtálból lisztezett felületre kiborítjuk, átgyúrjuk majd 12 egyenlő részre osztjuk. A tészták közepébe az ujjunkkal mélyedést formázunk és a töltelékkel megtöltjük.

Ezt követően a tölteléket belecsomagoljuk a tésztába és kb 14*8 cm nagyságúra nyújtjuk. Egy késsel a hosszanti oldallal párhuzamosan öt egyforma csíkot vágunk, úgy, hogy a két széle egyben maradjon, majd ellentétes irányban megcsavarjuk és mint a csigát, feltekerjük. Kivajazott muffinformába rakjuk.

A többi labdával is így járunk el.

Ha elkészültünk, akkor még kb fél órát kelesztjük, majd felvert tojással a tetejét lekenjük, előmelegített sütőben készre sütjük.