Cantuccinis-szilvás rózsatorta recept
Hozzávalók egy 22-24 cm-es tortaformához:
Tészta:
- 40 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 6 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- csipet só
- 3 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg fagyos vaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 citrom reszelt héja
- kb 2 dl langyos tej
Töltelék:
- 40 dkg szilva
- fél citrom leve
- 1 tk őrölt fahéj
- kb 4 ek cukor
- 5-6 db cantuccini
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tej és 1 kk cukor keverékében.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a porcukrot, a sót, a vaníliás cukrot és a citromhéját, majd közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, a tojást és az olvasztott vajat.
Azután elkezdjük az egészet összedolgozni lassan adagolva hozzá a tejet és ruganyos tésztává dagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
2. A szilvát kimagozzuk és apróbb kockákra vágjuk, majd egy edénybe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a citrom levét, majd sűrűre főzzük.
A cantuccinit egy késes aprítóval morzsásra aprítjuk.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kétfelé osztjuk. Az egyik tésztarészt kb 30*40 cm-es nagyságúra kinyújtjuk, ráreszeljük a fagyos vajat és betakarjuk a másik kinyújtott tésztával. Elkenjük rajta a szilvát, megszórjuk morzsával, azután a hosszabbik oldal mentén feltekerjük. A tekercset kb 10-12 szeletre vágjuk.
Egy kb 22-24 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd elrendezzük benne a csigákat és 20 percig pihentetjük.
Előmelegített 200 °C-on, kb 40 perc alatt készre sütjük.
Tipp:
Ha nem kapunk cantuccini kekszet, darált mandula és keksz keverékével helyettesíthetjük.