Bomboloni – Álom puha olasz fánk recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dl langyos tej
- 25 g friss élesztő
- 10 dkg cukor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 40 g puha vaj
- vaníliás cukor vagy vaníliaaroma
- csipet só
Krém:
- 5 dl tej
- 3 evőkanál finomliszt
- vaníliás cukor vagy vaníliaaroma ízlés szerint
- 5
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 10 dkg cukor
- 20 g puha vaj
Sütés:
- bőséges olaj vagy más zsiradék
Elkészítése:
A tejhez 1 tk cukrot adunk és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A sót, lisztet, többi cukrot, tojásokat, vaníliát, vajat egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és összedolgozzuk, majd kidagasztjuk jó alaposan a tésztát.
A tésztát letakarva, langyos helyen kelesztjük kb 1-1,5 órán át.
Közben elkészítjük a krémet. A tojássárgákat a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és kevés tejet, majd az egészet csomómentesre keverjük. Fokozatosan felöntjük a maradék tejjel és a vaníliát hozzáadva sűrűre főzzük. Még melegen beledolgozzuk a vajat. Folpackkal letakarjuk és kihűtjük.
A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként kisebb darabokra osztjuk, amikből kis gömböket formázunk. Letarva a kis golyókat újabb 30 percig kelsztjük.
Egy nagyobb edényben a zsiradékot felforrósítjuk, majd beletesszük a fánkokat úgy, hogy a fánkok felső részre (ami nem érte az asztalt), az kerüljön először az olajba (tehát megfordítva). Egyszerre ne tegyünk sok fánkot az edénybe! Fedővel lefedjük, majd amikor már szép pirora sült, akkor megfordítjuk és már fedő nélkül sütjük készre.
A kész fánkokat papírtörlőre szedjük és kihűtjük.
A töltés két módon történhet. Vagy félbevágjuk a fánkokat és úgy töltjük meg a krémmel, vagy egy fakanál nyelével a fánkokba lyukat fúrunk és habzsákkal betöltjük.
Aki szeretné még fahéjas cukorban is megforgathatja a fánkokat.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »









