Bomboloni – Álom puha olasz fánk recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dl langyos tej
- 25 g friss élesztő
- 10 dkg cukor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 40 g puha vaj
- vaníliás cukor vagy vaníliaaroma
- csipet só
Krém:
- 5 dl tej
- 3 evőkanál finomliszt
- vaníliás cukor vagy vaníliaaroma ízlés szerint
- 5
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 10 dkg cukor
- 20 g puha vaj
Sütés:
- bőséges olaj vagy más zsiradék
Elkészítése:
A tejhez 1 tk cukrot adunk és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A sót, lisztet, többi cukrot, tojásokat, vaníliát, vajat egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és összedolgozzuk, majd kidagasztjuk jó alaposan a tésztát.
A tésztát letakarva, langyos helyen kelesztjük kb 1-1,5 órán át.
Közben elkészítjük a krémet. A tojássárgákat a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és kevés tejet, majd az egészet csomómentesre keverjük. Fokozatosan felöntjük a maradék tejjel és a vaníliát hozzáadva sűrűre főzzük. Még melegen beledolgozzuk a vajat. Folpackkal letakarjuk és kihűtjük.
A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként kisebb darabokra osztjuk, amikből kis gömböket formázunk. Letarva a kis golyókat újabb 30 percig kelsztjük.
Egy nagyobb edényben a zsiradékot felforrósítjuk, majd beletesszük a fánkokat úgy, hogy a fánkok felső részre (ami nem érte az asztalt), az kerüljön először az olajba (tehát megfordítva). Egyszerre ne tegyünk sok fánkot az edénybe! Fedővel lefedjük, majd amikor már szép pirora sült, akkor megfordítjuk és már fedő nélkül sütjük készre.
A kész fánkokat papírtörlőre szedjük és kihűtjük.
A töltés két módon történhet. Vagy félbevágjuk a fánkokat és úgy töltjük meg a krémmel, vagy egy fakanál nyelével a fánkokba lyukat fúrunk és habzsákkal betöltjük.
Aki szeretné még fahéjas cukorban is megforgathatja a fánkokat.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »