Bomboloni – Álom puha olasz fánk recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dl langyos tej
- 25 g friss élesztő
- 10 dkg cukor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 40 g puha vaj
- vaníliás cukor vagy vaníliaaroma
- csipet só
Krém:
- 5 dl tej
- 3 evőkanál finomliszt
- vaníliás cukor vagy vaníliaaroma ízlés szerint
- 5
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 10 dkg cukor
- 20 g puha vaj
Sütés:
- bőséges olaj vagy más zsiradék
Elkészítése:
A tejhez 1 tk cukrot adunk és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A sót, lisztet, többi cukrot, tojásokat, vaníliát, vajat egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és összedolgozzuk, majd kidagasztjuk jó alaposan a tésztát.
A tésztát letakarva, langyos helyen kelesztjük kb 1-1,5 órán át.
Közben elkészítjük a krémet. A tojássárgákat a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és kevés tejet, majd az egészet csomómentesre keverjük. Fokozatosan felöntjük a maradék tejjel és a vaníliát hozzáadva sűrűre főzzük. Még melegen beledolgozzuk a vajat. Folpackkal letakarjuk és kihűtjük.
A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként kisebb darabokra osztjuk, amikből kis gömböket formázunk. Letarva a kis golyókat újabb 30 percig kelsztjük.
Egy nagyobb edényben a zsiradékot felforrósítjuk, majd beletesszük a fánkokat úgy, hogy a fánkok felső részre (ami nem érte az asztalt), az kerüljön először az olajba (tehát megfordítva). Egyszerre ne tegyünk sok fánkot az edénybe! Fedővel lefedjük, majd amikor már szép pirora sült, akkor megfordítjuk és már fedő nélkül sütjük készre.
A kész fánkokat papírtörlőre szedjük és kihűtjük.
A töltés két módon történhet. Vagy félbevágjuk a fánkokat és úgy töltjük meg a krémmel, vagy egy fakanál nyelével a fánkokba lyukat fúrunk és habzsákkal betöltjük.
Aki szeretné még fahéjas cukorban is megforgathatja a fánkokat.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.06.27 péntek
Pénteken jól esik valami könnyedebb, de mégis tartalmas fogás – pont ilyene
Tovább olvasom »