Bomboloni – Álom puha olasz fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 25 g friss élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 40 g puha vaj
  • vaníliás cukor vagy vaníliaaroma
  • csipet só

Krém:

  • 5 dl tej
  • 3 evőkanál finomliszt
  • vaníliás cukor vagy vaníliaaroma ízlés szerint
  • 5 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 20 g puha vaj

Sütés:

  • bőséges olaj vagy más zsiradék

Elkészítése:

A tejhez 1 tk cukrot adunk és felfuttatjuk benne az élesztőt.

A sót, lisztet, többi cukrot, tojásokat, vaníliát, vajat egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és összedolgozzuk, majd kidagasztjuk jó alaposan a tésztát.

A tésztát letakarva, langyos helyen kelesztjük kb 1-1,5 órán át.

Közben elkészítjük a krémet. A tojássárgákat a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és kevés tejet, majd az egészet csomómentesre keverjük. Fokozatosan felöntjük a maradék tejjel és a vaníliát hozzáadva sűrűre főzzük. Még melegen beledolgozzuk a vajat. Folpackkal letakarjuk és kihűtjük.

A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként kisebb darabokra osztjuk, amikből kis gömböket formázunk. Letarva a kis golyókat újabb 30 percig kelsztjük.

Egy nagyobb edényben a zsiradékot felforrósítjuk, majd beletesszük a fánkokat úgy, hogy a fánkok felső részre (ami nem érte az asztalt), az kerüljön először az olajba (tehát megfordítva). Egyszerre ne tegyünk sok fánkot az edénybe! Fedővel lefedjük, majd amikor már szép pirora sült, akkor megfordítjuk és már fedő nélkül sütjük készre.

A kész fánkokat papírtörlőre szedjük és kihűtjük.

A töltés két módon történhet. Vagy félbevágjuk a fánkokat és úgy töltjük meg a krémmel, vagy egy fakanál nyelével a fánkokba lyukat fúrunk és habzsákkal betöltjük.

Aki szeretné még fahéjas cukorban is megforgathatja a fánkokat.