Bejgli recept
Hozzávalók:
A tésztához (amiből 4 rúd lesz):
- 60 dkg finomliszt
- 15 dkg margarin
- 10 dkg zsír
- 6 dkg porcukor
- csipet só
- 10 dkg élesztő
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 dl tej
Kenéshez:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva
A töltelékhez (2 rúd dióshoz és 2 rúd mákoshoz):
- 30 dkg darált mák
- 30 dkg darált dió
- 30 dkg kristálycukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- 2,5 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- ízlés szerint: mazsola, őrölt fahéj
Elkészítése:
Egy tálba kimérjük a lisztet, margarint, zsírt, porcukrot, sót és összemorzsoljuk.
Egy másik tálban az élesztőt, tejet, tojássárgáját összekeverjük, majd a lisztes keverékhez öntjük és összegyúrjuk.
Felvágjuk 4 darabra, téglalap alakúra igazítjuk és letakarva hidegre tesszük 1 órára.
Közben elkészítjük a töltelékeket. Egy tálba a diót, vaníliás cukrot, citromhéjat elkeverjük. Egy másik tálban a mákot,vaníliás cukrot, citromhéjat, mazsolát szintén. Felforraljuk a tejet a cukorral, egyik felét a dióra, másik felét a mákra öntjük és jól elkeverjük.
A tésztákat egyenként kinyújtjuk vékonyra, téglalap alakúra és rákenjük a töltelékeket egyenletesen, a széleit behajtjuk, majd feltekerjük.
Sütőpapíros tepsibe tesszük, megszurkáljuk fogpiszkálóval. Tojássárgájával lekenjük hosszában, majd hidegre tesszük, amíg meg nem szárad rajta. Mikor száraz, tojásfehérjével kenjük meg, de most már ellenkező irányban ettől lesz márványos.
Mikor megszáradt előmelegített sütőbe toljuk és 190 fokon kb 30 percig sütjük.
Ha szétrepedne a bejgli, semmi gond, még forrón össze lehet nyomni, a tészta szépen összeilleszthető.