Beignet (francia fánk) recept

Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 3 dl kefír
- 40 g friss élesztő
- 2,5 evőkanál cukor
- 45 dkg finomliszt
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- kb 1,5 l olaj a sütéshez
- a szóráshoz porcukor
Elkészítése:
A tejet forráspontig melegítjük.
Egy edénybe mérjük az írót (amiben majd dagasztani fogjuk a tésztát) és hozzáadjuk a tejet, majd belekeverjük a cukrot és hozzámorzsoljuk az élesztőt is. 5 percig hagyjuk pihenni.
Az élesztős egyveleghez hozzáadjuk a lisztet, sót, szódabikarbónát és fakanállal összeállítjuk labdává a tésztát. Dolgozzuk ki a tésztát, de ne ijedjünk meg, ragacsos marad majd!
Takarjuk le és kelesszük langyos helyen 1 órán át.
Amikor a tészta a duplájára kelt, akkor alaposan meglisztezett munkalapra borítjuk és a tetejét is jó alaposan megszórjuk liszttel, majd 2-2,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. 10 percig pihentetjük a tésztát, majd kb 3*4 cm-es téglalapokra vágjuk.
Egy nagyobb edényben felforrósítjuk az olajat. Közepes lángon kisütjük a fánkokat, majd papírtörlőre szedjük.
Porcukorral alaposan megszórva tálaljuk.
Kínálhatjuk csak porcukrosan, de adhatunk mellé különböző lekvárokat vagy krémeket is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »