Beignet (francia fánk) recept
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 3 dl kefír
- 40 g friss élesztő
- 2,5 evőkanál cukor
- 45 dkg finomliszt
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- kb 1,5 l olaj a sütéshez
- a szóráshoz porcukor
Elkészítése:
A tejet forráspontig melegítjük.
Egy edénybe mérjük az írót (amiben majd dagasztani fogjuk a tésztát) és hozzáadjuk a tejet, majd belekeverjük a cukrot és hozzámorzsoljuk az élesztőt is. 5 percig hagyjuk pihenni.
Az élesztős egyveleghez hozzáadjuk a lisztet, sót, szódabikarbónát és fakanállal összeállítjuk labdává a tésztát. Dolgozzuk ki a tésztát, de ne ijedjünk meg, ragacsos marad majd!
Takarjuk le és kelesszük langyos helyen 1 órán át.
Amikor a tészta a duplájára kelt, akkor alaposan meglisztezett munkalapra borítjuk és a tetejét is jó alaposan megszórjuk liszttel, majd 2-2,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. 10 percig pihentetjük a tésztát, majd kb 3*4 cm-es téglalapokra vágjuk.
Egy nagyobb edényben felforrósítjuk az olajat. Közepes lángon kisütjük a fánkokat, majd papírtörlőre szedjük.
Porcukorral alaposan megszórva tálaljuk.
Kínálhatjuk csak porcukrosan, de adhatunk mellé különböző lekvárokat vagy krémeket is.