Beignet (francia fánk)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 3 dl kefír
  • 40 g friss élesztő
  • 2,5 evőkanál cukor
  • 45 dkg finomliszt
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • kb 1,5 l olaj a sütéshez
  • a szóráshoz porcukor

Elkészítése:

A tejet forráspontig melegítjük.

Egy edénybe mérjük az írót (amiben majd dagasztani fogjuk a tésztát) és hozzáadjuk a tejet, majd belekeverjük a cukrot és hozzámorzsoljuk az élesztőt is. 5 percig hagyjuk pihenni.

Az élesztős egyveleghez hozzáadjuk a lisztet, sót, szódabikarbónát és fakanállal összeállítjuk labdává a tésztát. Dolgozzuk ki a tésztát, de ne ijedjünk meg, ragacsos marad majd!

Takarjuk le és kelesszük langyos helyen 1 órán át.

Amikor a tészta a duplájára kelt, akkor alaposan meglisztezett munkalapra borítjuk és a tetejét is jó alaposan megszórjuk liszttel, majd 2-2,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. 10 percig pihentetjük a tésztát, majd kb 3*4 cm-es téglalapokra vágjuk.

Egy nagyobb edényben felforrósítjuk az olajat. Közepes lángon kisütjük a fánkokat, majd papírtörlőre szedjük.

Porcukorral alaposan megszórva tálaljuk.

Kínálhatjuk csak porcukrosan, de adhatunk mellé különböző lekvárokat vagy krémeket is.