Aranygaluska recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 3 dl tej
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- reszelt citromhéj
- 5 dkg vaj
A szóráshoz:
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
Öntet hozzávalói:
- 1/2 liter tej
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 5 dkg cukor
- 6 dkg olvasztott vaj
- csipetnyi só
A kiszúrt pogácsák szórásához:
- 15 dkg cukrozott, darált dió
- 8 dkg olvasztott vaj
Elkészítése:
Az élesztőt fél dl tejben,1 kk cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalóval a szokásos módon bedagasztjuk,duplájára kelesztjük. A tálból kiborítjuk,1 cm vastagra sodorjuk, pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk.
Egy 26 cm-es tortaformát vajjal kikenjük,morzsával megszórjuk. A korongokat a formába sorakoztatjuk,cukrozott dióval megszórjuk,olvasztott vajjal meglocsoljuk,és addig rétegezzük míg el nem fogy. Ezután 180 fokra bekapcsoljuk a sütőt és a hideg sütőbe tesszük. Míg melegszik a sütő,a tésztánk újra kel. Sütés közben alufóliával letakarjuk a tetejét,hogy a cukrozott dió meg ne égjen!
Vanília mártással tálaljuk.
A hozzávalókat kevés tejjel csomómentesre keverjük,majd a többi tejet is hozzákeverjük és felfőzzük.
Ha a vanília mártásunk besűrűsödik,akkor tejjel hígíthatjuk.