Aranygaluska

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • reszelt citromhéj
  • 5 dkg vaj

A szóráshoz:

  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj

Öntet hozzávalói:

  • 1/2 liter tej
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 db tojás sárgája
  • 5 dkg cukor
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • csipetnyi só

A kiszúrt pogácsák szórásához:

  • 15 dkg cukrozott, darált dió
  • 8 dkg olvasztott vaj

Elkészítése:

Az élesztőt fél dl tejben,1 kk cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalóval a szokásos módon bedagasztjuk,duplájára kelesztjük. A tálból kiborítjuk,1 cm vastagra sodorjuk, pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk.

Egy 26 cm-es tortaformát vajjal kikenjük,morzsával megszórjuk. A korongokat a formába sorakoztatjuk,cukrozott dióval megszórjuk,olvasztott vajjal meglocsoljuk,és addig rétegezzük míg el nem fogy. Ezután 180 fokra bekapcsoljuk a sütőt és a hideg sütőbe tesszük. Míg melegszik a sütő,a tésztánk újra kel. Sütés közben alufóliával letakarjuk a tetejét,hogy a cukrozott dió meg ne égjen!

Vanília mártással tálaljuk.

A hozzávalókat kevés tejjel csomómentesre keverjük,majd a többi tejet is hozzákeverjük és felfőzzük.

Ha a vanília mártásunk besűrűsödik,akkor tejjel hígíthatjuk.