Almás pite recept
Hozzávalók kb 25*35 cm-es tepsihez:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- csipet só
- 1 tk sütőpor
- 2 ek cukor
- 25 dkg vaj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 50 ml tejszín
Töltelék:
- 1-1,5 kg alma
- ízlés szerint kekszmorzsa
- ízlés szerint fahéj
- 2 ek cukor
- 1/2 citrom
Elkészítése:
Először a száraz hozzávalókat keverem össze (liszt, só, cukor, sütőpor), ebbe morzsolom bele a hideg vajat. Mehet hozzá 1 egész tojás és 1 tojássárgája (a fehérjét a tetejére használjuk fel). Az egészet jól összedolgozzuk. Kevés tejszínnel lehet a tésztát lazítani. Nekem kb fél dl ment bele.
Közepes tepsibe nyomkodjuk a tészta felét. Ezt megszórjuk nagyjából 1 maréknyi darált keksszel.
Az almákat jól megmossuk, meghámozzuk majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Megszórjuk cukorral, fél citrom levét ráfacsarjuk, majd megszórjuk tetszés szerint fahéjjal és jól elkeverjük.
Ezt a tölteléket kenjük rá a tepsiben lévő tésztára. A tészta másik felét kinyújtjuk és befedjük az almát vele.
Tetejét megkenjük a megmarad tojásfehérjével és villával megszurkáljuk a tetejét, hogy sütés közben a gőz távozhasson. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 35 percig sütjük.
Ha kihűlt akkor szeleteljük és porcukorral megszórhatjuk.