Almás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók kb 25*35 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 1 tk sütőpor
  • 2 ek cukor
  • 25 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 50 ml tejszín

Töltelék:

  • 1-1,5 kg alma
  • ízlés szerint kekszmorzsa
  • ízlés szerint fahéj
  • 2 ek cukor
  • 1/2 citrom

Elkészítése:

Először a száraz hozzávalókat keverem össze (liszt, só, cukor, sütőpor), ebbe morzsolom bele a hideg vajat. Mehet hozzá 1 egész tojás és 1 tojássárgája (a fehérjét a tetejére használjuk fel). Az egészet jól összedolgozzuk. Kevés tejszínnel lehet a tésztát lazítani. Nekem kb fél dl ment bele.

Közepes tepsibe nyomkodjuk a tészta felét. Ezt megszórjuk nagyjából 1 maréknyi darált keksszel.

Az almákat jól megmossuk, meghámozzuk majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Megszórjuk cukorral, fél citrom levét ráfacsarjuk, majd megszórjuk tetszés szerint fahéjjal és jól elkeverjük.

Ezt a tölteléket kenjük rá a tepsiben lévő tésztára. A tészta másik felét kinyújtjuk és befedjük az almát vele.

Tetejét megkenjük a megmarad tojásfehérjével és villával megszurkáljuk a tetejét, hogy sütés közben a gőz távozhasson. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 35 percig sütjük.

Ha kihűlt akkor szeleteljük és porcukorral megszórhatjuk.