Csirkemell falatok fokhagymaszósszal recept
Hozzávalók:
Húshoz:
- 350 g csirkemell
- 1 ek étolaj
- 2 csipet só oldalanként
- 2 csipet bors oldalanként
Mártáshoz:
- 6 gerezd fokhagyma
- 3 púpozott ek liszt
- 5 ek étolaj
- 3 dl víz
- fél tyúkhúsleves kocka
- 2 dl tej
- 1 mk só
- fél mk bors
- 1 mk vegeta
Elkészítése:
A csirkemellet megmosom, megtisztítom, papírtörlőn leitatom róla a vizet. Hosszában és keresztben is elvágom, a darabok mindkét oldalát sózom, borsozom.
Egy serpenyőben felhevítem az olajat, azon a húsok mindkét oldalát fehéredésig pirítom. Egy papírtörlővel borított tányérra szedem és félreteszem.
Egy másik, magasabb falú serpenyőben szintén felhevítem az olajat (közepes láng felett), ráteszem a lisztet, fokhagymanyomóval rátöröm a fokhagymát, majd viszonylag gyors, állandó kavarás mellett aranybarna rántást készítek.
3 dl vízben feloldom a fél húsleveskockát, amit a rántásra öntök. Habverővel alaposan elkeverem. Ráöntöm a tejet, azzal is hasonlóképp járok el. Csomómentes, sűrű szószt kapok. Meghintem sóval, borssal, vegetával, megvárom, míg felforr.
Akkor a csirkemelldarabokat a mártásba helyezem. Egyet így is forralok az ételen, majd elzárom alatta a lángot.
Párolt rizzsel tálalom.