Pazi sarma (töltött mángold) recept

Hozzávalók:
- 50 db közepes, zöld mángoldlevél
- 600 g darált marhahús
- 250 g rizs
- 2 fej vöröshagyma
- 3 ek olívaolaj
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 csokor kapor
- 2 ek gránátalma szósz (nar eksisi)
- 140 g sűrített paradicsom
- 70 g vaj
- só
- bors
- jég
Elkészítése:
A mángoldleveleket megmossuk, a szárukat levágjuk és félretesszük. Kis adagokban (10 db levelenként) forrásban lévő vízbe helyezzük 6-8 másodpercre, majd megfordítjuk és így is néhány másodpercig főzzük. Ezalatt a mángold levelei kellően megpuhulnak ahhoz, hogy tölteni, tekerni tudjuk. A főzési idő nagyon rövid, nem szabad túlfőzni a leveleket.
A vízből kivéve azonnal jeges vízbe tesszük a leveleket. A levelek főerét óvatosan klopfoljuk, így feltekerhető leveleket kapva.
Elkészítjük a hústölteléket. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, majd az olívaolajon megpároljuk és kissé kihűtjük. A rizst egyszeres mennyiségű vízben (félig) megfőzzük, kihűtjük. A kaprot és a petrezselymet apróra vágjuk.
A húst, az üvegesre párolt hagymát, a rizst és a zöldfűszereket egy tálba tesszük. Hozzáadunk 40 g-ot a sűrített paradicsomból és ha van, a gránátalmaszirupot is beletesszük. Sózzuk, borsozzuk és alaposan összegyúrjuk.
A mángoldlevelet egy vágódeszkára fektetjük. A tölteléket a szár felőli oldalra helyezzük. Egyet tekerünk rajta, majd a két oldalát behajtjuk és teljesen feltekerjük. Fontos, hogy jó szorosan tekerjük. Ha egy-egy levél túl nagy, keresztben kettévághatjuk.
Egy megfelelő méretű lábosba egy kevés olajat öntünk. A félrerakott szárakat felaprítva a lábosba szórjuk. Erre rakjuk körkörösen a szármákat. Minden rétegnél sózzuk, esetleg borsozzuk. A 100 g sűrített paradicsomot egy kevés (100-150 ml) vízzel elkeverjük és egyenletesen a szármák tetejére öntjük. A vajat szeletekre vágjuk, ezzel fejezzük be a rétegezést.
A szármákra lapostányért helyezünk, hogy a főzésnél ne emelkedjenek meg, majd (lehetőleg forró) vízzel öntjük fel, amíg éppenhogy ellepi az ételt. Körülbelül 40 percig főzzük közepes lángon.
A töltött mángoldot natúr joghurttal tálaljuk, de ha a magyaros ízeket kedveljük jobban, tejfölt is kínálhatunk hozzá.
Tipp:
A Pazi sarma nem más, mint a törökök töltött mángoldja. A pazi jelentése mángold, a sarma pedig egy általános kifejezés a Közel-Kelettől egészen a balkáni országokig mindenre, ami töltött. Szármának nevezik a töltelékes szőlőlevelet, káposztát, kelkáposztát, mángoldot és rebarbarát; a töltelék pedig készülhet húsból, gabonafélékből, vagy mindkettőből. A töltött káposzta kedvelőinek egy kihagyhatatlan fogás.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »
Gyümölcsös csábítás – 12 frissítő torta, amiből egy szelet sosem elég
Sütni sem mindig kell ahhoz, hogy igazán lenyűgöző desszertet varázsolj az
Tovább olvasom »
Sütnél valami különlegeset, de mégis ismerőset? Ez a lista neked szól!
Szereted, ha a sütik nemcsak finomak, hanem jól is mutatnak? Ezek a házias
Tovább olvasom »
Villámgyors vacsorák, amikért megőrülsz! – 12 recept, amit a család tuti kérni fog jövő héten is
Unod már a megszokott ízeket, de nincs időd órákig főzni? Ezek a villámgyor
Tovább olvasom »
Milyen robotgépet válasszon az, aki sokat süt? (x)
A házi sütés öröme sokak számára nem csupán hobbi, hanem mindennapi rutin.
Tovább olvasom »