Osso bucco recept

Hozzávalók:
- 1,5 kg borjú lábszár
- 10 dkg liszt
- 2 szál sárgarépa
- 3 szál zellerszár
- 1/2 édeskömény gumó (opcionális)
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 dl fehérbor
- 200 g sűrített paradicsom
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint kakukkfű
Elkészítése:
A konyhakészre előkészített borjúlábszárat ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk meg lisztben. Egy nagyobb serpenyőben kevés zsiradékon a hússzeletek mindkét oldalát 4-5 perc alatt pirítsuk meg.
A zöldségeket daraboljuk fel, rakjuk egy késes betétű robotgépbe, majd aprítsuk fel minél kisebbre (akár krémes állagúra is apríthatjuk, de ha maradnak benne kicsit nagyobb zöldségek az sem baj).
A serpenyőbe, amiben a húst pirítottuk öntsünk kevés fehérbort és a hús sütése közben visszamaradt pörzsanyagokat kaparjuk fel, rakjuk rá az összeaprított zöldségkeveréket és 6-8 perc alatt pirítsuk le. Adjuk hozzá a paradicsompürét és pár percig pirítsuk össze.
Adjuk hozzá a maradék bort és forraljuk fel, amíg a bornak elfő az alkoholtartalma (ez kb 5-6 perc). Ízesítsük sóval, borssal és kakukkfűvel.
Egy nagyobb hőálló edénybe öntsük át, rakjuk bele a húst, adjunk hozzá annyi alaplevet vagy vizet, amennyi éppen ellepi a húsokat. Rakjuk előmelegített sütőbe 170 C° kb. 1,5-2 órára lefedve az edényt. Ha már 3/4-ig megpuhult a hús, akkor vegyük le fedőt és 35-40 perc alatt süssük készre. Hagyjuk, hogy a szaft besűrűsödjön a hús körül.
Tipp:
Az elkészült osso buccot köretként rizottóval, puliszkával vagy burgonyapürével tálaljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »