Házi hamburger recept
Hozzávalók:
Húspogácsához:
- 50 dkg darált marhahús
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 kiskanál paprikakrém
- 1 fej vöröshagyma (ledaráltam a hússal együtt)
- só, bors
Bucikhoz:
- 50 dkg liszt
- 1 dl tejföl
- kb 1,5 dl víz
1 dkg élesztő - 20 dkg öregtészta (rozslisztből készítettem most, de el is hagyható, helyette emeljük meg az élesztőt 2 dkg-ra)
- 1 tk só
- 2 ek cukor
- 1 ek szobahőmérsékletű vaj
- víz a spircceléshez és szezámmag a tetejére
Elkészítése:
A húspogácsa hozzávalóit összekeverjük, majd pogácsákat formázunk belőle és grillen vagy serpenyőben megsütjük.
A tejfölt a vízzel és 1 ek cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval és a maradék cukorral, majd belemorzsoljuk a vajat. Hozzáöntjük az élesztőt és a többi hozzávalóval elkezdjük begyúrni, majd annyi tejet vagy vizet öntünk még hozzá, amivel puha tésztát kapunk.
Letakarjuk és fél órát pihenni hagyjuk, majd kicsit átmozgatjuk (vagyis óvatosan gyúrjuk), letakarva ismét 15 percet pihentetjük.
Kelesztés után 6 db zsemlét formázunk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megkelesztjü, majd lepricceljük vízzel és hideg sütőbe tesszük be.
200 fokra állítva a hőfokot kb 18 percig sütöttem, sütőnként ez az érték változhat.
A kész bucikat az előzőleg megsütött pogácsákkal és ízlés szerinti feltéttel tálaljuk.