Házi hamburger

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Húspogácsához:

  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 tojás
  • 2 kiskanál paprikakrém
  • 1 fej vöröshagyma (ledaráltam a hússal együtt)
  • só, bors

Bucikhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 1 dl tejföl
  • kb 1,5 dl víz
    1 dkg élesztő
  • 20 dkg öregtészta (rozslisztből készítettem most, de el is hagyható, helyette emeljük meg az élesztőt 2 dkg-ra)
  • 1 tk só
  • 2 ek cukor
  • 1 ek szobahőmérsékletű vaj
  • víz a spircceléshez és szezámmag a tetejére

Elkészítése:

A húspogácsa hozzávalóit összekeverjük, majd pogácsákat formázunk belőle és grillen vagy serpenyőben megsütjük.

A tejfölt a vízzel és 1 ek cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval és a maradék cukorral, majd belemorzsoljuk a vajat. Hozzáöntjük az élesztőt és a többi hozzávalóval elkezdjük begyúrni, majd annyi tejet vagy vizet öntünk még hozzá, amivel puha tésztát kapunk.

Letakarjuk és fél órát pihenni hagyjuk, majd kicsit átmozgatjuk (vagyis óvatosan gyúrjuk), letakarva ismét 15 percet pihentetjük.

Kelesztés után 6 db zsemlét formázunk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megkelesztjü, majd lepricceljük vízzel és hideg sütőbe tesszük be.

200 fokra állítva a hőfokot kb 18 percig sütöttem, sütőnként ez az érték változhat.

A kész bucikat az előzőleg megsütött pogácsákkal és ízlés szerinti feltéttel tálaljuk.