Burgundi marharagu recept

Hozzávalók:
Húsalaphoz:
- 1,5 kg sovány marhahús pl lábszár
- 1 üveg (7,5 dl) száraz vörösbor
- 20 dkg kockázott bacon
- 7,5 dl marhahúslé
- 10-15 db bébirépa vagy 1 nagy sárgarépa kockázva
- 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 ek liszt
- 1 ek olívaolaj
- 1 tk só
- 1/4 tk örölt bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 tk örölt kakkukfű
- 1 nagy babérlevél
- 1 ek paradicsompaszta
Párolt hagymaalaphoz:
- 20 dkg gyöngyhagyma (kb 18-24 db)
- 2 dl marhahúslé
- 2 ek vaj
- 1 ek olívaolaj
- pici só és bors
Pirított gomba alaphoz:
- 50 dkg csiperke gomba
- 4 ek vaj
- pici só és bors
Elkészítése:
Először is szükségünk lesz egy kb 20-22 cm-es sütőedényre, aminek fedele is van. A főzés folyamán végig ebben dolgozunk majd. Figyeljünk rá, hogy a sütőbe is be tudjuk tenni!
A marhahúst megmossuk és kb 5*5 centis, egyforma kockára vágjuk, papírtörlővel alaposan felitattjuk róla a nedvességet.
A sütőedényben felhevítünk 1 ek olajat, hozzáadjuk a kockázott bacont és megpirítjuk. Az elkészült bacont kiszedjük az olajból.
Erre a zsíradékra rátesszük a marhahúst és hirtelen sütjük. Figyeljünk rá, hogy mindenhol megpiruljon. Gyorsan kell pirulnia, ezért a húst ne egyszerre rakjuk az edénybe, több részletben dolgozzunk.
A húst kiszedjük a baconre.
Még mindig marad a serpenyő és pár perc alatt karamellizáljuk az apróra vágott vöröshagymát és a sárgarépát. Amikor kész, a zsíradékot kiöntjük az edényből, de a zöldségek maradnak. Az előkészített marhahúst és bacont visszarakjuk az edénybe a zöldségekre. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk liszttel és alaposan összekeverjük.
Az edényt 5 percre berakjuk a 230 fokra előmelegített sütőbe. Az idő letelte után átkeverjük és újabb 5 percig sütjük. Ezután levesszük a sütő hőmérsékletét 160 fokra.
Hozzáadjuk a bor és a marhahúslé felét, a paradicsom pasztát, az áttört fokhegymát, babérlevelet és a kakkukfüvet. Lefedjük és 3 órát sütjük. Időközben keverjük át és fokozatosan öntsük rá a maradék bort és alaplevet mindig annyit, hogy elfedje a húst.
Amíg a hús sül elkészítjük a párolt hagymát. A vajat és az olajat felolvasztjuk. Hozzáadjuk a megtisztított gyöngyhagymát és alacsony lángon 10 perc alatt barnára pároljuk. Hozzáadjuk az alaplevet, felforraljuk és alacsony lángon 40-50 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk.
Egészen addig főzzük amíg az összes folyadék elfő. Ha kész, akkor félretesszük.
Jöhet a gomba. Megpucoljuk, tönkjét kitörjük, nagyobb darabokra vágjuk. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk és a megtisztított gombát rátesszük. Sózzuk, borsozzuk, majd aranybarnára sütjük.
Miután a marha megfőtt hozzáadjuk a gyöngyhagymát és a gombát. Megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk, borsozzuk. Még 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a gombával és a gyöngyhagymával forrjon egyet.
Petrezselymes főtt burgonyával vagy tésztával tálaljuk, majd egy jó nagy pohár vörösborral lekísérjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »