Vöröslencse leves recept
Hozzávalók:
- 10 dkg vöröslencse
- 1 nagyobb méretű sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1/4 fej zeller
- 2 szál zellerlevél
- 2-3 szelet piros paprika (nálam kaliforniai)
- 2 evőkanál feldarabolt póréhagyma
- füstölt oldalas főzőlé (kb 4 dl) vagy leves alaplé
- 2 ek olívaolaj
- 2-2- csipetnyi szárított petrezselyemzöld, szárított lestyán
- 1 mokkáskanál fűszerpaprika
- 1 púpozott teáskanál teljes kiőrlésű búzaliszt
- só
- ízlés szerint lehet tenni bele kis chili paprikát
Elkészítése:
A felhevített olívaolajon kicsit megdinszteljük a felaprított póréhagymát, sárgarépát, zellert, petrezselymet, kaliforniai paprikát.
Meghintjük a liszttel, kicsit összeforgatjuk, majd rászórjuk a pirospaprikát, pici chili paprikát, ráöntünk két- három dl hideg vizet és a füstölt hús vizét vagy leveslevet.
Fűszerezzük petrezselyemmel, lestyánnal, zellerlevéllel. Megsózzuk és kis lángon főzzük. Amikor majdnem puhák a zöldségek, akkor beletesszük a vöröslencsét. Kb 5-6 percig főzzük még.
Forrón kínáljuk.
Tipp:
A vörös lencse nagyon egészséges, remek fehérjeforrás, mely tele van vassal, kálciummal, magnéziummal, A- és B-vitaminnal még Omega 6 zsírsavban is gazdag. Nem kell hosszú órákon át áztatni főzés előtt, pillanatok alatt elkészül, mégis könnyen emészthető.