Vöröslencse leves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 10 dkg vöröslencse
  • 1 nagyobb méretű sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1/4 fej zeller
  • 2 szál zellerlevél
  • 2-3 szelet piros paprika (nálam kaliforniai)
  • 2 evőkanál feldarabolt póréhagyma
  • füstölt oldalas főzőlé (kb 4 dl) vagy leves alaplé
  • 2 ek olívaolaj
  • 2-2- csipetnyi szárított petrezselyemzöld, szárított lestyán
  • 1 mokkáskanál fűszerpaprika
  • 1 púpozott teáskanál teljes kiőrlésű búzaliszt
  • ízlés szerint lehet tenni bele kis chili paprikát

Elkészítése:

A felhevített olívaolajon kicsit megdinszteljük a felaprított póréhagymát, sárgarépát, zellert, petrezselymet, kaliforniai paprikát.

Meghintjük a liszttel, kicsit összeforgatjuk, majd rászórjuk a pirospaprikát, pici chili paprikát, ráöntünk két- három dl hideg vizet és a füstölt hús vizét vagy leveslevet.

Fűszerezzük petrezselyemmel, lestyánnal, zellerlevéllel. Megsózzuk és kis lángon főzzük. Amikor majdnem puhák a zöldségek, akkor beletesszük a vöröslencsét. Kb 5-6 percig főzzük még.

Forrón kínáljuk.

Tipp:

A vörös lencse nagyon egészséges, remek fehérjeforrás, mely tele van vassal, kálciummal, magnéziummal, A- és B-vitaminnal még Omega 6 zsírsavban is gazdag. Nem kell hosszú órákon át áztatni főzés előtt, pillanatok alatt elkészül, mégis könnyen emészthető.