Ünnepi csontleves recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 3 nagyobb darab húsos csont (kb 80 dkg)
- 1 fej vöröshagyma
- 4 szál sárgarépa
- 1 tk szárított petrezselyemzöld
- 1/4 zeller gumó
- 1/4 karalábé
- 1 tv paprika
- 2 erőleves kocka
- ételízesítő, só, egész bors
- 200 g boglyas cérna száraztészta
Elkészítése:
A húsos csontot előző este lesózom.
A zöldségeket megtisztítom és ízlés szerint darabolom. A sárgarépát negyedelem, a zellert és karalábét kisebb kockákra vágom, a paprikát és vöröshagymát, csak megtisztítom.
Egy nagyobb fazékba beleteszem a lesózott csontot, majd pedig felengedem hideg vízzel. Annyi vizet engedek rá, hogy ellepje és felteszem főni. Amikor kezd habosodni, akkor lehabozom a tetejét, hozzáadom az előkészített zöldségeket, a leveskockát, a szárított petrezselymet, 1 tk ételízesítőt és kb 8 b egész borsot.
A tűzhelyet takarékra állítom és csendben 4 órát hagyom lassú tűzön főni. Ekkor megkóstolom, ha szükséges még egy kis sóval ízesítem.
Közben kifőzöm a tésztát, majd leszűröm.
Tálaláskor mindenki magának szed tésztát. Én nem keverem a csontleveshez, mert szétfő a forró levesben.
Bármilyen levesbetéttel készíthető, daragaluska, cérnametélt, reszelt tészta, ki mivel szereti!