Ünnepi csontleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
270 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 3 nagyobb darab húsos csont (kb 80 dkg)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 szál sárgarépa
  • 1 tk szárított petrezselyemzöld
  • 1/4 zeller gumó
  • 1/4 karalábé
  • 1 tv paprika
  • 2 erőleves kocka
  • ételízesítő, só, egész bors
  • 200 g boglyas cérna száraztészta

Elkészítése:

A húsos csontot előző este lesózom.

A zöldségeket megtisztítom és ízlés szerint darabolom. A sárgarépát negyedelem, a zellert és karalábét kisebb kockákra vágom, a paprikát és vöröshagymát, csak megtisztítom.

Egy nagyobb fazékba beleteszem a lesózott csontot, majd pedig felengedem hideg vízzel. Annyi vizet engedek rá, hogy ellepje és felteszem főni. Amikor kezd habosodni, akkor lehabozom a tetejét, hozzáadom az előkészített zöldségeket, a leveskockát, a szárított petrezselymet, 1 tk ételízesítőt és kb 8 b egész borsot.

A tűzhelyet takarékra állítom és csendben 4 órát hagyom lassú tűzön főni. Ekkor megkóstolom, ha szükséges még egy kis sóval ízesítem.

Közben kifőzöm a tésztát, majd leszűröm.

Tálaláskor mindenki magának szed tésztát. Én nem keverem a csontleveshez, mert szétfő a forró levesben.

Bármilyen levesbetéttel készíthető, daragaluska, cérnametélt, reszelt tészta, ki mivel szereti!