Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Újházi tyúkhúsleves recept

Újházi tyúkhúsleves
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
360 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók egy jó nagy adaghoz (10-12 liter):

    • 1 konyhakész tyúk (kb 1,5 kg)
    • 5-6 szál sárgarépa
    • 4 szál fehérrépa
    • 1 kisebb fej zeller
    • 1 kisebb karalábé
    • 1 nagyobb fej hagyma
    • 3-5 gerezd fokhagyma
    • 4-5 fej gomba
    • 10-15 dkg zöldborsó
    • ízlés szerint só
    • 10-12 db bors
    • 0,5 g (fél zacskó) sáfrány
    • ízlés szerint cérnametélt

    Elkészítése:

    A darabolt tyúkot annyi hideg vízben tesszük fel főni, ami bőven ellepi. Hozzáadjuk a hagymát és a borsot is.

    Felforraljuk, majd levesszük a lángot alatta, éppen csak gyöngyözzön a leves. Közben folyamatosan leszedjük a keletkező habot. Így főzzük kb 3-4 órán át.

    Amíg a hús fő, addig megtisztítjuk a répát, fehérrépát és ízlés szerint hasábokra vágjuk vagy vastagabb karikára vágjuk. A zellert és karalábét is meghámozzuk, majd hasábra vágjuk azokat is. A fokhagyma gerezdeket is hámozzuk meg.

    Pár óra főzés után adjuk a répát, fehérrépát, zellert, karalábét és a fokhagymákat is a leves alaphoz, (ha van belsőség, akkor azt is ekkor adjuk hozzá)  majd főzzük újabb 2 óráig a levesünket. Közben ízesítsük sóval, sáfránnyal és pótoljuk a vizet, ha szükséges.

    A gombákat mossuk meg és vágjuk kicsit vastagabb szeletekre.

    Nézzük meg a húsokat és a zöldségeket, majd ha úgy ítéljük, hogy majdnem megfőttek már, akkor a főzés utolsó 10-15 percében adjuk a leveshez a gombát és a borsót is, majd főzzük készre. Közben kóstoljuk és ízesítsük még, ha szükséges.

    Amikor a leves elkészült, akkor vegyük ki a húsokat és a zöldségeket is a levesléből, majd szűrjük át.

    Az átszűrt levest a zöldségekkel, hússal és a kifőtt tésztával tálaljuk.

    Valamint a keletkező zsírt szedjük le.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá