Újházi tyúkhúsleves recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy jó nagy adaghoz (10-12 liter):
- 1 konyhakész tyúk (kb 1,5 kg)
- 5-6 szál sárgarépa
- 4 szál fehérrépa
- 1 kisebb fej zeller
- 1 kisebb karalábé
- 1 nagyobb fej hagyma
- 3-5 gerezd fokhagyma
- 4-5 fej gomba
- 10-15 dkg zöldborsó
- ízlés szerint só
- 10-12 db bors
- 0,5 g (fél zacskó) sáfrány
- ízlés szerint cérnametélt
Elkészítése:
A darabolt tyúkot annyi hideg vízben tesszük fel főni, ami bőven ellepi. Hozzáadjuk a hagymát és a borsot is.
Felforraljuk, majd levesszük a lángot alatta, éppen csak gyöngyözzön a leves. Közben folyamatosan leszedjük a keletkező habot. Így főzzük kb 3-4 órán át.
Amíg a hús fő, addig megtisztítjuk a répát, fehérrépát és ízlés szerint hasábokra vágjuk vagy vastagabb karikára vágjuk. A zellert és karalábét is meghámozzuk, majd hasábra vágjuk azokat is. A fokhagyma gerezdeket is hámozzuk meg.
Pár óra főzés után adjuk a répát, fehérrépát, zellert, karalábét és a fokhagymákat is a leves alaphoz, (ha van belsőség, akkor azt is ekkor adjuk hozzá) majd főzzük újabb 2 óráig a levesünket. Közben ízesítsük sóval, sáfránnyal és pótoljuk a vizet, ha szükséges.
A gombákat mossuk meg és vágjuk kicsit vastagabb szeletekre.
Nézzük meg a húsokat és a zöldségeket, majd ha úgy ítéljük, hogy majdnem megfőttek már, akkor a főzés utolsó 10-15 percében adjuk a leveshez a gombát és a borsót is, majd főzzük készre. Közben kóstoljuk és ízesítsük még, ha szükséges.
Amikor a leves elkészült, akkor vegyük ki a húsokat és a zöldségeket is a levesléből, majd szűrjük át.
Az átszűrt levest a zöldségekkel, hússal és a kifőtt tésztával tálaljuk.
Valamint a keletkező zsírt szedjük le.