Újházi tyúkhúsleves recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók egy jó nagy adaghoz (10-12 liter):
- 1 konyhakész tyúk (kb 1,5 kg)
- 5-6 szál sárgarépa
- 4 szál fehérrépa
- 1 kisebb fej zeller
- 1 kisebb karalábé
- 1 nagyobb fej hagyma
- 3-5 gerezd fokhagyma
- 4-5 fej gomba
- 10-15 dkg zöldborsó
- ízlés szerint só
- 10-12 db bors
- 0,5 g (fél zacskó) sáfrány
- ízlés szerint cérnametélt
Elkészítése:
A darabolt tyúkot annyi hideg vízben tesszük fel főni, ami bőven ellepi. Hozzáadjuk a hagymát és a borsot is.
Felforraljuk, majd levesszük a lángot alatta, éppen csak gyöngyözzön a leves. Közben folyamatosan leszedjük a keletkező habot. Így főzzük kb 3-4 órán át.
Amíg a hús fő, addig megtisztítjuk a répát, fehérrépát és ízlés szerint hasábokra vágjuk vagy vastagabb karikára vágjuk. A zellert és karalábét is meghámozzuk, majd hasábra vágjuk azokat is. A fokhagyma gerezdeket is hámozzuk meg.
Pár óra főzés után adjuk a répát, fehérrépát, zellert, karalábét és a fokhagymákat is a leves alaphoz, (ha van belsőség, akkor azt is ekkor adjuk hozzá) majd főzzük újabb 2 óráig a levesünket. Közben ízesítsük sóval, sáfránnyal és pótoljuk a vizet, ha szükséges.
A gombákat mossuk meg és vágjuk kicsit vastagabb szeletekre.
Nézzük meg a húsokat és a zöldségeket, majd ha úgy ítéljük, hogy majdnem megfőttek már, akkor a főzés utolsó 10-15 percében adjuk a leveshez a gombát és a borsót is, majd főzzük készre. Közben kóstoljuk és ízesítsük még, ha szükséges.
Amikor a leves elkészült, akkor vegyük ki a húsokat és a zöldségeket is a levesléből, majd szűrjük át.
Az átszűrt levest a zöldségekkel, hússal és a kifőtt tésztával tálaljuk.
Valamint a keletkező zsírt szedjük le.
Nézd meg videón is:
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »