Újházi tyúkhúsleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
360 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy jó nagy adaghoz (10-12 liter):

  • 1 konyhakész tyúk (kb 1,5 kg)
  • 5-6 szál sárgarépa
  • 4 szál fehérrépa
  • 1 kisebb fej zeller
  • 1 kisebb karalábé
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 3-5 gerezd fokhagyma
  • 4-5 fej gomba
  • 10-15 dkg zöldborsó
  • ízlés szerint só
  • 10-12 db bors
  • 0,5 g (fél zacskó) sáfrány
  • ízlés szerint cérnametélt

Elkészítése:

A darabolt tyúkot annyi hideg vízben tesszük fel főni, ami bőven ellepi. Hozzáadjuk a hagymát és a borsot is.

Felforraljuk, majd levesszük a lángot alatta, éppen csak gyöngyözzön a leves. Közben folyamatosan leszedjük a keletkező habot. Így főzzük kb 3-4 órán át.

Amíg a hús fő, addig megtisztítjuk a répát, fehérrépát és ízlés szerint hasábokra vágjuk vagy vastagabb karikára vágjuk. A zellert és karalábét is meghámozzuk, majd hasábra vágjuk azokat is. A fokhagyma gerezdeket is hámozzuk meg.

Pár óra főzés után adjuk a répát, fehérrépát, zellert, karalábét és a fokhagymákat is a leves alaphoz, (ha van belsőség, akkor azt is ekkor adjuk hozzá)  majd főzzük újabb 2 óráig a levesünket. Közben ízesítsük sóval, sáfránnyal és pótoljuk a vizet, ha szükséges.

A gombákat mossuk meg és vágjuk kicsit vastagabb szeletekre.

Nézzük meg a húsokat és a zöldségeket, majd ha úgy ítéljük, hogy majdnem megfőttek már, akkor a főzés utolsó 10-15 percében adjuk a leveshez a gombát és a borsót is, majd főzzük készre. Közben kóstoljuk és ízesítsük még, ha szükséges.

Amikor a leves elkészült, akkor vegyük ki a húsokat és a zöldségeket is a levesléből, majd szűrjük át.

Az átszűrt levest a zöldségekkel, hússal és a kifőtt tésztával tálaljuk.

Valamint a keletkező zsírt szedjük le.