Thai csirkegombóc leves recept
Hozzávalók:
- 800 ml csirkehúsleves
- 350 ml kókusztej
- 2 kaffir zöldcitromlevél
- 3 cm gyömbér
- 1 ek halszósz
- 1 ek zöldcitromlé
- 1/2 tk cukor
- 1 pak choi
A gombócokhoz:
- 350 g darált csirkehús
- 60 g konzerv bambuszrügy
- 2 tk frissen reszelt gyömbér
- 1 piros chili
- 2 ek korianderzöld
- 2 ek halszósz
- 2 ek kukoricaliszt
- tengeri só
- frissen őrölt fehérbors
A tálaláshoz:
- karikákra vágott piros chili
- korianderzöld
- csíkokra vágott kaffir zöldcitromlevél
Elkészítése:
A gombócokhoz tálba tesszük a darált csirkehúst. A bambuszrügyet, chilit és a korianderzöldet apróra vágjuk, majd a húshoz ajuk.
A gyömbért lereszeljük, majd a halszósszal és a kukoricaliszttel a tálba tesszük. Tengeri sóval és frissen őrölt fehérborssal fűszerezzük. Az egészet alaposan összegyúrjuk és kis gombócokat formálunk, majd félretesszük.
A csirkehúslevest és a kókusztejet összekeverjük és felforraljuk. Hozzáadjuk a zöldcitrom leveleket és a karikákra vágott gyömbért.
A gyöngyöző leveshez adjuk a gombócokat és körülbelül 5 percig főzzük. A levest közben halszósszal, cukorral és zöldcitromlével ízesítjük. A pak choit darabokra vágjuk, majd a levesbe tesszük és még 2-3 percig főzzük a levest.
A tálaláskor a levest tányérokba merjük, karikákra vágott chilivel, korianderzölddel és csíkozott zöldcitromlevéllel megszórva tálaljuk.
Tipp:
A thai konyha egyik legfontosabb alapanyaga a kókusz és a belőle készült kókusztej. Ez és a csirkehúsleves adja ennek a csirkegombóclevesnek az alapját. A húslevest érdemes házilag elkészíteni, hiszen ez adja a legfinomabb alapot az ételeinknek. A leveshez való fűszereket, alapanyagokat távol-keleti élelmiszerboltokban szerezhetjük be; javaslom elhagyni a gyömbért, ha valaki nem kedveli.