Thai csirkegombóc leves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 800 ml csirkehúsleves
  • 350 ml kókusztej
  • 2 kaffir zöldcitromlevél
  • 3 cm gyömbér
  • 1 ek halszósz
  • 1 ek zöldcitromlé
  • 1/2 tk cukor
  • 1 pak choi

A gombócokhoz:

  • 350 g darált csirkehús
  • 60 g konzerv bambuszrügy
  • 2 tk frissen reszelt gyömbér
  • 1 piros chili
  • 2 ek korianderzöld
  • 2 ek halszósz
  • 2 ek kukoricaliszt
  • tengeri só
  • frissen őrölt fehérbors

A tálaláshoz:

  • karikákra vágott piros chili
  • korianderzöld
  • csíkokra vágott kaffir zöldcitromlevél

Elkészítése:

A gombócokhoz tálba tesszük a darált csirkehúst. A bambuszrügyet, chilit és a korianderzöldet apróra vágjuk, majd a húshoz ajuk.

A gyömbért lereszeljük, majd a halszósszal és a kukoricaliszttel a tálba tesszük. Tengeri sóval és frissen őrölt fehérborssal fűszerezzük. Az egészet alaposan összegyúrjuk és kis gombócokat formálunk, majd félretesszük.

A csirkehúslevest és a kókusztejet összekeverjük és felforraljuk. Hozzáadjuk a zöldcitrom leveleket és a karikákra vágott gyömbért.

A gyöngyöző leveshez adjuk a gombócokat és körülbelül 5 percig főzzük. A levest közben halszósszal, cukorral és zöldcitromlével ízesítjük. A pak choit darabokra vágjuk, majd a levesbe tesszük és még 2-3 percig főzzük a levest.

A tálaláskor a levest tányérokba merjük, karikákra vágott chilivel, korianderzölddel és csíkozott zöldcitromlevéllel megszórva tálaljuk.

Tipp:

A thai konyha egyik legfontosabb alapanyaga a kókusz és a belőle készült kókusztej. Ez és a csirkehúsleves adja ennek a csirkegombóclevesnek az alapját. A húslevest érdemes házilag elkészíteni, hiszen ez adja a legfinomabb alapot az ételeinknek. A leveshez való fűszereket, alapanyagokat távol-keleti élelmiszerboltokban szerezhetjük be; javaslom elhagyni a gyömbért, ha valaki nem kedveli.