Tejszínes hagymakrémleves recept
Hozzávalók:
- 3 egész nagy fej vöröshagyma
- 4-5 ek olaj
- 3 ek liszt
- 9 dl víz
- 1 púpos tk házi ételízesítő (vagy 1 leveskocka)
- 1 csapott kk só
- 1 nagy csipet őrölt bors
- 2 dl sűrű tejszín
- 4 szelet kenyér
- 3 dkg trappista sajt
Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, vékony fél karikára vágjuk. Egy közepes fazékban a felforrósított olajon üvegesre pároljuk, majd megszórjuk két csapott evőkanál liszttel és felöntjük vízzel.
Ízesítjük a fűszerekkel és lefedve addig főzzük, míg a hagyma megpuhul. Ez alatt a tejszínt simára keverjük 1 púpos evőkanál liszttel. Ha puha a hagyma, az egészet a turmixba töltjük és pépesítjük. (Merülő mixerrel is lehet, de így homogénebb a végeredmény.)
A fazékba visszatöltjük, pár evőkanál forró lével felhígítjuk a tejszínt (hőkiegyenlítést végzünk), majd a levesbe csorgatjuk. Hagyjuk besűrűsödni. Itt még érdemes megkóstolni, hogy nem kíván-e egy kevés sót.
Közben a levesbetéthez a kenyereket tetszés szerinti darabokra vágjuk, tepsibe téve 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Pár perc alatt megpirítjuk, majd reszelünk rá sajtot, ami ráolvad.
A meleg levest a sajtos kenyérrel kínáljuk.
Tipp:
A hétvégén felszedtük a kertben a vöröshagymát. Olyan szép lett idén a termés, mint még eddig soha. El is határoztam, hogy most nyomban készítek egy kis levest pár darab felhasználásával. Nagyon egyszerű és hamar asztalra varázsolható. A családnak is tetszett, bár legközelebb, ha marad egy kevés húsleves, akkor azzal is kipróbálom, mert úgy biztosan sokkal finomabb lesz a végeredmény.