Tejfölös vargányás leves recept
Hozzávalók:
- 5 dkg szárított vargánya gomba
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 50 dkg burgonya
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 tk házi paprikakrém
- 1 tk házi ételízesítő
- 3-4 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- 2 db babérlevél
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 dl tejföl
- 1 csapott evőkanál liszt
- 1 tk ecet
Elkészítése:
Előkészítés:
A vargányát vízben kiáztatjuk, majd többször átmossuk.
A répákat megpucoljuk, megmossuk és karikákra vágjuk. A burgonyát meghámozva feldaraboljuk és megmossuk.
Elkészítés:
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, az olajon megdinszteljük, majd félretesszük és paprikával megszórjuk, ezt követően vízzel felengedjük. Hozzáadjuk a répákat, és fedő alatt a fűszerekkel félpuhára pároljuk.
Ezután másfél liter vizet öntünk hozzá, és amint felforr, beletesszük a gombát és a feldarabolt burgonyát is. Készre főzzük, majd a liszttel és vízzel simára kevert tejföllel behabarjuk.
Ízesítjük ecettel vagy citromlével, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, aztán még 2-3 percig forraljuk.
Tálalás:
Friss (házi) kenyeret kínálunk hozzá, és egy pohár jóféle száraz fehérborral kiegészítve tökéletes étkezés.
Nagyon finom, laktató és gazdag leves.