Tarkabableves recept

Hozzávalók:
- 50 dkg tarkabab
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 1 teáskanálnyi szárított petrezselyemlevél
- csipet szárított lestyán
- 1 liter füstölt sonkalé (vagy valami füstölt hús, ne legyen lehetőleg zsíros)
- 1 tk ecet
- só
- 1 ek zabliszt
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 ek olaj
- 1 tk pirospaprika
Elkészítése:
A babot előző este beáztatjuk, majd másnap feltesszük főni. Amikor felforr, akkor az első főzőlevet leöntjük és felöntjük a sonkalével és újra elkezdjük főzni.
Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk megtisztított és darabokra vágott zöldséget, hagymát és szárított zöldfűszereket.
Amikor megpuhult a bab, akkor egy serpenyőben rántást készítünk. Az olajhoz hozzáadjuk a lisztet és egy kicsit pirítjuk, majd rátesszük a pirospaprikát, összekeverjük és felengedjük hideg vízzel, közben kavargatjuk. Amikor felforr, akkor beleöntjük a levesünkbe.
A végén hozzáadjuk az ecetet, felforraljuk és lehet tálalni.
Jó étvágyat!
Tipp:
Tudtátok, hogy Erdélyben a bab, paszuly, vagy fuszulyka névre hallgat?:-)
Gyerekkori íz került ma terítékre. Persze ősszel, télen gyakran készítünk bablevest,de hagymával kevesen eszik. Erdélyi szokás a szemes paszúly mellé hagymát enni. Már sok székelyföldre látogató ismerősom mondta, hogy mennyire ízlik, sőt be is iktatták a menütárába. A kibédi hagymát viszont kevesen ismerik. Pedig aki egyszer megkóstolta, húsos, édes, zamatos ízét, az többet nem felejti, főleg a hosszúkás változat nagyon ízletes.
Kibéd a Kisküküllő mentén Erdély szívében, Szováta közelében található, közel Küsmödhöz 🙂 Gyerekkoromban szekéren hozták a hagyma palántát, mindig vettünk, aztán beültettük az ágyásokat. De valamiért a kibédi talaj más, az ott termesztett finomabb volt.
Most egy szép fonott koszorú hagymát kaptam ajándékba, így ez a mai ebéd főszereplője.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »