Tarkabableves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg tarkabab
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 teáskanálnyi szárított petrezselyemlevél
  • csipet szárított lestyán
  • 1 liter füstölt sonkalé (vagy valami füstölt hús, ne legyen lehetőleg zsíros)
  • 1 tk ecet
  • 1 ek zabliszt
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 ek olaj
  • 1 tk pirospaprika

Elkészítése:

A babot előző este beáztatjuk, majd másnap feltesszük főni. Amikor felforr, akkor az első főzőlevet leöntjük és felöntjük a sonkalével és újra elkezdjük főzni.

Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk megtisztított és darabokra vágott zöldséget, hagymát és szárított zöldfűszereket.

Amikor megpuhult a bab, akkor egy serpenyőben rántást készítünk. Az olajhoz hozzáadjuk a lisztet és egy kicsit pirítjuk, majd rátesszük a pirospaprikát, összekeverjük és felengedjük hideg vízzel, közben kavargatjuk. Amikor felforr, akkor beleöntjük a levesünkbe.

A végén hozzáadjuk az ecetet, felforraljuk és lehet tálalni.

Jó étvágyat!

Tipp:

Tudtátok, hogy Erdélyben a bab, paszuly, vagy fuszulyka névre hallgat?:-)
Gyerekkori íz került ma terítékre. Persze ősszel, télen gyakran készítünk bablevest,de hagymával kevesen eszik. Erdélyi szokás a szemes paszúly mellé hagymát enni. Már sok székelyföldre látogató ismerősom mondta, hogy mennyire ízlik, sőt be is iktatták a menütárába. A kibédi hagymát viszont kevesen ismerik. Pedig aki egyszer megkóstolta, húsos, édes, zamatos ízét, az többet nem felejti, főleg a hosszúkás változat nagyon ízletes.
Kibéd a Kisküküllő mentén Erdély szívében, Szováta közelében található, közel Küsmödhöz 🙂 Gyerekkoromban szekéren hozták a hagyma palántát, mindig vettünk, aztán beültettük az ágyásokat. De valamiért a kibédi talaj más, az ott termesztett finomabb volt.

Most egy szép fonott koszorú hagymát kaptam ajándékba, így ez a mai ebéd főszereplője.