Sajtos brokkoli leves recept
Hozzávalók:
- 5 dkg húsos füstölt szalonna
- 2 ek vaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 ek finomliszt
- 5 dl tejszín
- 1,5-2 l víz vagy zöldségleves leve
- 2 fej brokkoli
- 1 nagyobb répa
- só, bors, szerecsendió
- kb 15 dkg sajt reszelve (nálunk vörös cheddar)
Elkészítése:
A szalonnát csíkokra vágjuk.
A répát és a hagymát meghámozzuk. A répát lereszeljük, a hagymát finomra vágjuk. A brokkolit rózsáira szedjük és a nagyobb rózsákat 2-3 darabra vágjuk.
Egy nagyobb edényben a vajat felolvasztjuk, majd kisütjük rajta a szalonna zsírját. Ha kezd a szalonna kicsit pirulni, akkor adjuk hozzá a hagymát és dinszteljük meg rajta.
A lisztet szórjuk bele az edénybe, keverjük el és pirítsuk 1-2 percig, majd öntsük fel 1 liter vízzel vagy leveslével. Alaposan keverjük el, hogy ne maradjanak benne lisztes csomók. Ezután adjuk hozzá a tejszínt is.
Tegyük a levesbe a brokkolit és a répát. Ha nagyon sűrűnek éreznénk a levest, akkor még víz vagy leveslé hozzáadásával állítsuk be a sűrűségét. Sózzuk, borsozzuk és kevés szerecsendiót adjunk hozzá, majd keverjük el.
Fedjük le és főzzük kb 15-20 percig, vagy amíg a brokkoli és répa megpuhul. Amikor megfőtt, akkor keverjük hozzá a sajtot.
Tálalhatjuk cipóban és a tetejére szórhatunk még kevés sajtot.