Sajtos brokkoli leves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 5 dkg húsos füstölt szalonna
  • 2 ek vaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 ek finomliszt
  • 5 dl tejszín
  • 1,5-2 l víz vagy zöldségleves leve
  • 2 fej brokkoli
  • 1 nagyobb répa
  • só, bors, szerecsendió
  • kb 15 dkg sajt reszelve (nálunk vörös cheddar)

Elkészítése:

A szalonnát csíkokra vágjuk.

A répát és a hagymát meghámozzuk. A répát lereszeljük, a hagymát finomra vágjuk. A brokkolit rózsáira szedjük és a nagyobb rózsákat 2-3 darabra vágjuk.

Egy nagyobb edényben a vajat felolvasztjuk, majd kisütjük rajta a szalonna zsírját. Ha kezd a szalonna kicsit pirulni, akkor adjuk hozzá a hagymát és dinszteljük meg rajta.

A lisztet szórjuk bele az edénybe, keverjük el és pirítsuk 1-2 percig, majd öntsük fel 1 liter vízzel vagy leveslével. Alaposan keverjük el, hogy ne maradjanak benne lisztes csomók. Ezután adjuk hozzá a tejszínt is.

Tegyük a levesbe a brokkolit és a répát. Ha nagyon sűrűnek éreznénk a levest, akkor még víz vagy leveslé hozzáadásával állítsuk be a sűrűségét. Sózzuk, borsozzuk és kevés szerecsendiót adjunk hozzá, majd keverjük el.

Fedjük le és főzzük kb 15-20 percig, vagy amíg a brokkoli és répa megpuhul. Amikor megfőtt, akkor keverjük hozzá a sajtot.

Tálalhatjuk cipóban és a tetejére szórhatunk még kevés sajtot.