Raguleves, pálinkával flambírozott marhahúsból (Mikszáth módra) recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók egy 20 literes bográcshoz:
- 20 dkg mangalicaszalonna, (lehet más zsiradékkal is helyettesíteni)
- 2 kiló marhalábszár felcsíkozva
- 3 csokor újhagyma, (kettő az elején, 1 a többi zöld fűszer hozzáadásakor)
- pár gerezd fokhagyma szétnyomva, felvágva
- 1 doboz (500 g.) paradicsompüré
- 10 szál sárgarépa
- 2 kiló krumpli
- 2 kiló fagyasztott zöldbab
- 1 nagyobb csokor petrezselyem, és kapor zöld
- snidling a tálaláshoz, díszítéshez
- 1 vödör (850 g) tejföl, vagy ugyanennyi főzőtejszín
- 2 ek liszt a habaráshoz,
- 4 ek őrölt pirospaprika
- 1 kis zacskó őrölt bors, ugyanennyi őrölt kömény
- néhány szelet friss, csípős zöldpaprika
- 1 pár szeletelt gyulai kolbász
- kevés savanyúságlé, vagy kevés ecet
- 1 dl pálinka, a flambírozáshoz
Elkészítése:
A mangalica szalonnát felcsíkozzuk, majd kisütjük a zsírját. Az újhagymát a zöldjével együtt felkarikázzuk, majd a szalonna zsírján megpároljuk.
Hozzáadjuk a fokhagymát, majd a felcsíkozott marhalábszárat. Egy kicsit megpirítjuk, majd meglocsoljuk pálinkával és meggyújtjuk.
Mivel bográcsban főtt, szabad tűzön, vigyázni kell, mert akár magától is lángra kaphat. Ne öngyújtóval próbáljuk meggyújtani, mert biztos a szőrtelenítés!
Hosszabb pálcával gyújtottuk meg, és néhány másodperc alatt kész is lett a flambírozás.
A répát karikákra vágjuk, majd beledobjuk a bográcsba és az egészet felöntjük vízzel, lényegesen többel, mint amennyi ellepi. Egy darabig főzni kell a húst, mert a többi hozzávaló sokkal gyorsabban megpuhul.
Hozzáadunk, 1 doboz paradicsom pürét, sózzuk, borsozzuk, majd őrölt köménnyel ízesítjük és két kanál pirospaprikával ízesítjük.
Friss, vagy fagyasztott zöldbab is kerülhet bele, de ebben az esetben fagyottat tettünk hozzá.
Egy kis idő múlva hozzáadjuk hozzáadjuk a kockákra vágott krumplit, majd az apróra vágott friss kaprot, petrezselyem zöldet és újhagymát. Ekkor kerül hozzá a vágott gyulai kolbász is.
Savanyúság (csalamádé) levéből is csorgattunk a bográcsba egy decinyit, és kevés liszttel elkevert, majd a főzőlével temperált, tejfölös (vagy tejszínes) habarással, kicsit sűrítettük.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »