Raguleves, pálinkával flambírozott marhahúsból (Mikszáth módra) recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók egy 20 literes bográcshoz:
- 20 dkg mangalicaszalonna, (lehet más zsiradékkal is helyettesíteni)
- 2 kiló marhalábszár felcsíkozva
- 3 csokor újhagyma, (kettő az elején, 1 a többi zöld fűszer hozzáadásakor)
- pár gerezd fokhagyma szétnyomva, felvágva
- 1 doboz (500 g.) paradicsompüré
- 10 szál sárgarépa
- 2 kiló krumpli
- 2 kiló fagyasztott zöldbab
- 1 nagyobb csokor petrezselyem, és kapor zöld
- snidling a tálaláshoz, díszítéshez
- 1 vödör (850 g) tejföl, vagy ugyanennyi főzőtejszín
- 2 ek liszt a habaráshoz,
- 4 ek őrölt pirospaprika
- 1 kis zacskó őrölt bors, ugyanennyi őrölt kömény
- néhány szelet friss, csípős zöldpaprika
- 1 pár szeletelt gyulai kolbász
- kevés savanyúságlé, vagy kevés ecet
- 1 dl pálinka, a flambírozáshoz
Elkészítése:
A mangalica szalonnát felcsíkozzuk, majd kisütjük a zsírját. Az újhagymát a zöldjével együtt felkarikázzuk, majd a szalonna zsírján megpároljuk.
Hozzáadjuk a fokhagymát, majd a felcsíkozott marhalábszárat. Egy kicsit megpirítjuk, majd meglocsoljuk pálinkával és meggyújtjuk.
Mivel bográcsban főtt, szabad tűzön, vigyázni kell, mert akár magától is lángra kaphat. Ne öngyújtóval próbáljuk meggyújtani, mert biztos a szőrtelenítés!
Hosszabb pálcával gyújtottuk meg, és néhány másodperc alatt kész is lett a flambírozás.
A répát karikákra vágjuk, majd beledobjuk a bográcsba és az egészet felöntjük vízzel, lényegesen többel, mint amennyi ellepi. Egy darabig főzni kell a húst, mert a többi hozzávaló sokkal gyorsabban megpuhul.
Hozzáadunk, 1 doboz paradicsom pürét, sózzuk, borsozzuk, majd őrölt köménnyel ízesítjük és két kanál pirospaprikával ízesítjük.
Friss, vagy fagyasztott zöldbab is kerülhet bele, de ebben az esetben fagyottat tettünk hozzá.
Egy kis idő múlva hozzáadjuk hozzáadjuk a kockákra vágott krumplit, majd az apróra vágott friss kaprot, petrezselyem zöldet és újhagymát. Ekkor kerül hozzá a vágott gyulai kolbász is.
Savanyúság (csalamádé) levéből is csorgattunk a bográcsba egy decinyit, és kevés liszttel elkevert, majd a főzőlével temperált, tejfölös (vagy tejszínes) habarással, kicsit sűrítettük.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »