Petrezselyem leves sajtgombóccal recept
Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 ek olaj
- 1 egész nagy krumpli (20 dkg)
- 5 dl húsleves alaplé
- 2 nagy csokor petrezselyem
- 1 dl tejszín
- 1 csipet só
Gombócokhoz:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 5 dkg búzadara
- 8 dkg trappista sajt reszelve
- 1 tk vaj
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 nagy csipet só
Elkészítése:
Először a gombócokhoz a tojást villával felverjük, majd a vajjal, szódabikarbónával, reszelt sajttal és a búzadarával összeforgatjuk. Legalább 10 percre félretesszük, hogy a búzadara megdagadjon.
Sós, gyöngyöző vízbe rakjuk a vizes kézzel sodort apró golyókat és 5 percig mérsékelt lángon főzzük. Majd óvatosan kanállal kiemeljük a gombócokat.
A petrezselyem levelet lobogó vízbe mártjuk, majd jeges vízbe, ezután apróra vágjuk, így megtartja a szép színét.
Az apróra vágott vöröshagymát olajon üvegesre pirítjuk, a felkockázott krumplit átfuttatjuk rajta.
Felengedve az alap lével, ízesítve sóval, a krumpli puhaságáig főzzük.
Ezután a levest a petrezselyem levéllel turmixban pár perc alatt pépesítjük. A lángra visszatéve, tejszínnel krémesítjük és hagyjuk felforrni.
Melegen, a gombócokkal kínáljuk.
Tipp:
A petrezselyem olyan növény, ami nálunk egyik évben gyönyörű és minden mag kikel, másik évben pedig alig pár szál mutatkozik. Idén szerencsére a jobbik eset történt. Szép dús levélzetet nevelt és a gyökerek is kezdenek vastagodni. Ezért is gondoltam egy merészet és levélből készítettem levest, ami egy kicsit bonyolultnak tűnik, de mindenképpen érdemes kipróbálni, ha marad egy kis húsleves. (Esetleg ételízesítővel vagy netán kockával is működik. ) Könnyű, krémes és a gombócok remek kiegészítőként szolgálnak. Párom először kicsit hitetlenkedve kóstolta meg, de végül neki is elnyerte a tetszését. Biztosan máskor is étlapra kerül, hisz most csak egy kis adag készült.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »









