Petrezselyem leves sajtgombóccal recept

Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 ek olaj
- 1 egész nagy krumpli (20 dkg)
- 5 dl húsleves alaplé
- 2 nagy csokor petrezselyem
- 1 dl tejszín
- 1 csipet só
Gombócokhoz:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg búzadara
- 8 dkg trappista sajt reszelve
- 1 tk vaj
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 nagy csipet só
Elkészítése:
Először a gombócokhoz a tojást villával felverjük, majd a vajjal, szódabikarbónával, reszelt sajttal és a búzadarával összeforgatjuk. Legalább 10 percre félretesszük, hogy a búzadara megdagadjon.
Sós, gyöngyöző vízbe rakjuk a vizes kézzel sodort apró golyókat és 5 percig mérsékelt lángon főzzük. Majd óvatosan kanállal kiemeljük a gombócokat.
A petrezselyem levelet lobogó vízbe mártjuk, majd jeges vízbe, ezután apróra vágjuk, így megtartja a szép színét.
Az apróra vágott vöröshagymát olajon üvegesre pirítjuk, a felkockázott krumplit átfuttatjuk rajta.
Felengedve az alap lével, ízesítve sóval, a krumpli puhaságáig főzzük.
Ezután a levest a petrezselyem levéllel turmixban pár perc alatt pépesítjük. A lángra visszatéve, tejszínnel krémesítjük és hagyjuk felforrni.
Melegen, a gombócokkal kínáljuk.
Tipp:
A petrezselyem olyan növény, ami nálunk egyik évben gyönyörű és minden mag kikel, másik évben pedig alig pár szál mutatkozik. Idén szerencsére a jobbik eset történt. Szép dús levélzetet nevelt és a gyökerek is kezdenek vastagodni. Ezért is gondoltam egy merészet és levélből készítettem levest, ami egy kicsit bonyolultnak tűnik, de mindenképpen érdemes kipróbálni, ha marad egy kis húsleves. (Esetleg ételízesítővel vagy netán kockával is működik. ) Könnyű, krémes és a gombócok remek kiegészítőként szolgálnak. Párom először kicsit hitetlenkedve kóstolta meg, de végül neki is elnyerte a tetszését. Biztosan máskor is étlapra kerül, hisz most csak egy kis adag készült.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »