Petrezselyem leves sajtgombóccal recept

Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 ek olaj
- 1 egész nagy krumpli (20 dkg)
- 5 dl húsleves alaplé
- 2 nagy csokor petrezselyem
- 1 dl tejszín
- 1 csipet só
Gombócokhoz:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg búzadara
- 8 dkg trappista sajt reszelve
- 1 tk vaj
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 nagy csipet só
Elkészítése:
Először a gombócokhoz a tojást villával felverjük, majd a vajjal, szódabikarbónával, reszelt sajttal és a búzadarával összeforgatjuk. Legalább 10 percre félretesszük, hogy a búzadara megdagadjon.
Sós, gyöngyöző vízbe rakjuk a vizes kézzel sodort apró golyókat és 5 percig mérsékelt lángon főzzük. Majd óvatosan kanállal kiemeljük a gombócokat.
A petrezselyem levelet lobogó vízbe mártjuk, majd jeges vízbe, ezután apróra vágjuk, így megtartja a szép színét.
Az apróra vágott vöröshagymát olajon üvegesre pirítjuk, a felkockázott krumplit átfuttatjuk rajta.
Felengedve az alap lével, ízesítve sóval, a krumpli puhaságáig főzzük.
Ezután a levest a petrezselyem levéllel turmixban pár perc alatt pépesítjük. A lángra visszatéve, tejszínnel krémesítjük és hagyjuk felforrni.
Melegen, a gombócokkal kínáljuk.
Tipp:
A petrezselyem olyan növény, ami nálunk egyik évben gyönyörű és minden mag kikel, másik évben pedig alig pár szál mutatkozik. Idén szerencsére a jobbik eset történt. Szép dús levélzetet nevelt és a gyökerek is kezdenek vastagodni. Ezért is gondoltam egy merészet és levélből készítettem levest, ami egy kicsit bonyolultnak tűnik, de mindenképpen érdemes kipróbálni, ha marad egy kis húsleves. (Esetleg ételízesítővel vagy netán kockával is működik. ) Könnyű, krémes és a gombócok remek kiegészítőként szolgálnak. Párom először kicsit hitetlenkedve kóstolta meg, de végül neki is elnyerte a tetszését. Biztosan máskor is étlapra kerül, hisz most csak egy kis adag készült.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »