Petrezselyem leves sajtgombóccal

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 ek olaj
  • 1 egész nagy krumpli (20 dkg)
  • 5 dl húsleves alaplé
  • 2 nagy csokor petrezselyem
  • 1 dl tejszín
  • 1 csipet só

Gombócokhoz:

  • 1 tojás
  • 5 dkg búzadara
  • 8 dkg trappista sajt reszelve
  • 1 tk vaj
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 nagy csipet só

Elkészítése:

Először a gombócokhoz a tojást villával felverjük, majd a vajjal, szódabikarbónával, reszelt sajttal és a búzadarával összeforgatjuk. Legalább 10 percre félretesszük, hogy a búzadara megdagadjon.

Sós, gyöngyöző vízbe rakjuk a vizes kézzel sodort apró golyókat és 5 percig mérsékelt lángon főzzük. Majd óvatosan kanállal kiemeljük a gombócokat.

A petrezselyem levelet lobogó vízbe mártjuk, majd jeges vízbe, ezután apróra vágjuk, így megtartja a szép színét.

Az apróra vágott vöröshagymát olajon üvegesre pirítjuk, a felkockázott krumplit átfuttatjuk rajta.

Felengedve az alap lével, ízesítve sóval, a krumpli puhaságáig főzzük.

Ezután a levest a petrezselyem levéllel turmixban pár perc alatt pépesítjük. A lángra visszatéve, tejszínnel krémesítjük és hagyjuk felforrni.

Melegen, a gombócokkal kínáljuk.

Tipp:

A petrezselyem olyan növény, ami nálunk egyik évben gyönyörű és minden mag kikel, másik évben pedig alig pár szál mutatkozik. Idén szerencsére a jobbik eset történt. Szép dús levélzetet nevelt és a gyökerek is kezdenek vastagodni. Ezért is gondoltam egy merészet és levélből készítettem levest, ami egy kicsit bonyolultnak tűnik, de mindenképpen érdemes kipróbálni, ha marad egy kis húsleves. (Esetleg ételízesítővel vagy netán kockával is működik. ) Könnyű, krémes és a gombócok remek kiegészítőként szolgálnak. Párom először kicsit hitetlenkedve kóstolta meg, de végül neki is elnyerte a tetszését. Biztosan máskor is étlapra kerül, hisz most csak egy kis adag készült.