Nyírségi burgonyagombóc leves recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Leveshez:
- 40 dkg sertéslapocka
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 darab zeller
- 1 dfej vöröshagyma
- 0,25 fej karfiol
- 15 dkg zöldborsó
- 15 dkg gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál vaj
- ételízesítő ízlés szerint
- só
- bors
- petrezselyemzöld
- csipet fűszerpaprika
- 1/2 citrom leve
Gombóchoz:
- 20 dkg burgonya
- 8 dkg finomliszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipet szerecsendió
Elkészítése:
A húst kockára vágjuk és a megmosott, felaprított, vajon megpárolt hagymákhoz adjuk, majd sózzuk és borsozzuk. Fehéredésig pároljuk többszöri kevergetés mellett.
Ez után tegyük rá a hámozott, darabolt zöldségeket, ételízesítőt és fedő alatt lassan pároljuk. Kb félidőben tegyük bele a zöldborsót, karfiolt és a gombát.
Egy másik edényben főzzük meg sós vízben a nem túl apróra vágott burgonyát. Ha megfőtt, a levét szűrjük rá a levesünkre. Még forrón törjük össze, hagyjuk kicsit hűlni, majd adjuk hozzá a tojást, lisztet és a szerecsendiót. Dolgozzuk össze és formázzunk belőle kis gombócokat, amit legvégén a levesben főzünk ki.
Amikor minden megfőtt, akkor adjuk hozzá a tejszínt, a citromlevet és a tetejére pedig petrezselyemzöldet hintünk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!