Nyírségi burgonyagombóc leves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Leveshez:

  • 40 dkg sertéslapocka
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 darab zeller
  • 1 dfej vöröshagyma
  • 0,25 fej karfiol
  • 15 dkg zöldborsó
  • 15 dkg gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál vaj
  • ételízesítő ízlés szerint
  • bors
  • petrezselyemzöld
  • csipet fűszerpaprika
  • 1/2 citrom leve

Gombóchoz:

  • 20 dkg burgonya
  • 8 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • csipet szerecsendió

Elkészítése:

A húst kockára vágjuk és a megmosott, felaprított, vajon megpárolt hagymákhoz adjuk, majd sózzuk és borsozzuk. Fehéredésig pároljuk többszöri kevergetés mellett.

Ez után tegyük rá a hámozott, darabolt zöldségeket, ételízesítőt és fedő alatt lassan pároljuk. Kb félidőben tegyük bele a zöldborsót, karfiolt és a gombát.

Egy másik edényben főzzük meg sós vízben a nem túl apróra vágott burgonyát. Ha megfőtt, a levét szűrjük rá a levesünkre. Még forrón törjük össze, hagyjuk kicsit hűlni, majd adjuk hozzá a tojást, lisztet és a szerecsendiót. Dolgozzuk össze és formázzunk belőle kis gombócokat, amit legvégén a levesben főzünk ki.

Amikor minden megfőtt, akkor adjuk hozzá a tejszínt, a citromlevet és a tetejére pedig petrezselyemzöldet hintünk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!