Marhahúsleves recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1,5-2 kg marhaszegy és oldalas
- 4 db sárgarépa
- 3 db petrezselyemgyökér
- 1 db zellergumó
- 1 db karalábé
- 1 nagy vagy 2 kisebb fej vöröshagyma
- 1 nagy fej fokhagyma
- 1 cikk káposzta
- 6-8 db kelbimbó
- 1-2 db burgonya
- 4-5 db csiperke gomba
- 1 db érett tv paprika
- 1 db paradicsom
- 1 csokor petrezselyem zöld
- 2-3 szál zeller zöld
- 1 szál lestyán
- 1 ek só
- 1 ek ételízesítő
- v 1 tk egész fekete bors
- 1 késhegy őrölt szerecsendió vagy egészből 4-5 reszelés
- 25 dkg apró tészta
Elkészítése:
A marhahúsokat folyóvízzel megmossuk, ha nagyon faggyús, azokat eltávolítjuk, majd egy magas falú fazékba téve felöntjük 3-4 liter hideg vízzel és felforraljuk.
Ezalatt a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk és nagyobb darabokra, ill. hasábokra vágjuk.
Miután felforrt a leves, egy kisebb sűrű szövésű szűrővel szépen lehabozzuk, egy kis darabkának sem szabad maradnia, így lesz szép tiszta levesünk!
Hozzáadjuk a zöldségeket, amiket szépen, gusztán elrendezünk a fazékban és hozzáadjuk a fűszereket.
A szerecsendióval és a lestyánnal óvatosan bánjunk, ne vegye le a hangsúlyt az intenzív marhahúsról!
Miután ismét felforrt, takarék lángra tesszük és fedővel letakarva főzzük (Épp csak gyöngyözzön!) legalább 3-3,5 órán át!
A főzési idő vége felé lobogó sós vízben kifőzzük a levestésztát, (én most eperlevéllel tálaltam) és egyszer hideg vízzel átöblítés után leszűrjük, lecsepegtetjük és lezárt tetejű tálba téve félretesszük.
A marhahús akkor jó, amikor egy kisebb darabból könnyedén szálával tudjuk a húsrostot elválasztani!
Ekkor elzárjuk a lángot és én egy trükköt szoktam bevetni, miszerint egy kis kávéscsészényi hideg vízzel (4-5cl) körbelocsolom a kész húsleves tetejét, visszafedem és jó 10 perc múlva kezdem óvatosan leszűrni.
Ez a művelet ekkora mennyiségnél semmit nem befolyásol, viszont letisztítja a leveslét, ha adott esetben kissé szétfőnek a zöldségek és zavarossá válna.
Amíg pihen a húsleves, kikészítünk egy leveses-, és 2db lapos tálat, egyiket a húsoknak, másikat a zöldségeknek és (mi) így tálaljuk!
Levesszűrőn átöntve még forrón, igény szerint erős paprikával és adott esetben ha van otthon friss petrezselyemzöld, apróra vágva ki-ki megszórhatja a tányérát, ami jó ízt kölcsönöz!
A főtt húsokhoz igény szerint meggyszószt, illetve tormát és mustárt kínálunk.
Jó étvágyat kívánok!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »